Creatine

Creatine is een stof die van nature voorkomt in dierlijke weefsels. De stof bestaat uit drie verschillende aminozuren, te noemen L-arginine, lycine en L-methionine. De stof wordt voornamelijk opgeslagen in de skeletspieren (tot wel 95%); maar ook in glad spierweefsel, het netvlies, het brein, macrofagen (witte bloedcellen) en zaadcellen zijn kleinere hoeveelheden creatine opgeslagen. Dagelijks zet het lichaam zo’n 1,5 tot 2% van de opgeslagen creatine om in een bruikbare vorm. Dit gebeurt door middel van de lever, de nieren en de alvleesklier. Vervolgens transporteert het bloed de stof en zorgt ervoor dat het op de juiste plekken terecht komt, dit is onder andere bij de skeletspieren en het brein.

Creatine in het lichaam van honden en katten is afkomstig van twee bronnen: de voeding en uit het lichaam zelf (endogene creatine); het lichaam van honden en katten is namelijk in staat om creatine te synthetiseren. De creatine die onze viervoeters via de voeding verkrijgen is afkomstig van vlees, vlees bevat relatief hoge gehaltes aan creatine. Rundvlees bevat zo’n 4,5 gr/kg creatine, voor vis is dit zelfs 10 g/kg.

In gefosforyleerde vorm – gebonden aan een fosfaatgroep – ontstaat fosfocreatine. Fosforcreatine is nodig tijdens (hoge) inspanning; hier zorgt de stof ervoor dat de spierprestaties optimaal blijven tijdens inspanning. Fosfocreatine draagt bij aan de vorming van adenosine trifosfaat, een stof dat energie levert voor spiersamentrekkingen.
Vermoedelijk heeft creatine een positieve invloed op het volgende: een verbetering in kracht(prestaties), een verhoogde vetvrije spiermassa en een sneller herstel van de spieren na (hoge) inspanning). Daarnaast zorgt creatine ervoor dat er meer fosfocreatine opgeslagen kan worden in de spieren. Omdat deze stof bijdraagt aan de productie van adenosine trifosfaat zijn de spiercellen in staat om meer energie te produceren.

Uit onderzoek is gebleken dat suppletie met creatine een gunstig effect kan hebben bij sporthonden of werkhonden. Dit komt doordat de stof bij kan dragen aan een grotere spiermassa. Daarnaast is er aangetoond dat creatine een positief effect heef op maximale trainingsprestaties van korte duur, maar ook op aanhoudende intensieve training.