Heeft mijn hond last van luizen?

Alle honden kunnen last krijgen van luizen, maar pups zijn er vooral gevoelig voor. Luizen kunnen op een hond komen als hij direct contact heeft met anderen of door indirect contact zoals met een borstel of kussens. Luizen zijn gastheer specifiek en komen minder vaak voor dan vlooien, daarom hoef je niet bang te zijn dat jij ook de luizen krijgt van je hond. De luis die het meest bij een hond voorkomt is Trichodectes canis, dit is een haarluis dat bijt. Hij voedt zich met huidschilvers van de hond. De eitjes (neten) zijn wit van kleur en zitten vast aan de haren. Het duurt ongeveer 2 tot 3 weken voordat een neet zich ontwikkelt tot een volwassen luis.

Verder zijn er ook nog bloedzuigende luizen, deze komen bijna niet voor in Nederland. Net als vlooien kunnen Trichodectes-luizen dienen als tussengastheer voor de vlooienlintworm Dipylidium canium.

Symptomen van luizen bij honden

Als een hond last heeft van luizen, krijgt hij heel veel jeuk en huidbeschadigingen waardoor hij gaat krabben en stinken. In de vacht komen vaak klitten te zitten en het gaat stinken. Je kunt de luizen met het blote oog zien tussen de vacht van de hond. Ze zien eruit als lichtschuwe bleke beestje van 1 tot 2 millimeter lang. Luizen zijn blauwgrijs en bruin van kleur. De eitjes zijn wit, dit ziet eruit als kleine huidschilfertjes, maar ze plakken aan de haren vast. Nog beter kunt je ze herkennen met een netenkam.

 

Behandeling van luizen bij honden

Je kunt de luizen met dezelfde middelen weghalen die je gebruikt bij het weghalen van een volwassenen vlo zoals, Frontline spray en spot-on. Luizen gaan hierdoor sneller dood, maar behandel de hond ongeveer een maand daarna nog een keer om de ontwikkeling van eventuele neten te voorkomen. Knip vervolgens alle vervilte vacht weg en probeer alle neten weg te halen. Maak ook de ligplaats en spulletjes van de hond goed schoon. Bovendien is het belangrijk om alle andere huisdieren bij jou thuis te behandeling om zo de besmetting te voorkomen.