Jeuk bij honden, wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen?

Iedere hond heeft, net als een mens, wel eens jeuk dus iedere hond krabt. Dat kan zijn omdat de halsband niet lekker zit, omdat er een beestje dwars zit of omdat er gewoon ergens jeuk op de huid ontstaat. In een normaal geval niets om je zorgen over te maken. Valt het je echter op dat de hond meer krabt dan normaal het geval is? Dan is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak daarvan is en of je actie moet ondernemen. In dit blog vertellen we daarom wat de oorzaken van jeuk bij honden kan zijn en wat je eraan kunt doen.

 

Symptomen van jeuk bij honden

Jeuk is een reactie van de huid op een uitwendige of inwendige ‘aandoening’ en is geen ziekte op zich maar een symptoom. Je hebt vaak al snel door wanneer jouw hond last heeft van jeuk of een huidprobleem. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Bijten, likken en krabben
  • Met de kop schudden en over de grond schuren
  • Dikke en vettige huid en/of open plekken
  • Een stinkende huid en/of vacht
  • Een rode huid
  • Een schilferige huid
  • Korstjes

 

Wat zijn de oorzaken van jeuk bij honden en wat kun je eraan doen?

De symptomen hierboven beschreven zijn natuurlijk stuk voor stuk erg vervelend. De grote vraag is echter wat de oorzaak van deze symptomen is. Alleen als je de oorzaak weet, kun je adequaat handelen zodat de hond van de jeuk af komt. Vaak is het iets vrij onschuldigs zoals een vlooienbeet of mijten maar zaak blijft dat de oorzaak bestreden moet worden. In veel gevallen kun je dit gemakkelijk zelf maar soms heb je er ook de hulp van de dierenarts bij nodig. We zetten de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden hieronder op een rijtje:

 

·        Vlooien en parasieten

We weten allemaal dat vlooien flinke jeuk bij honden kunnen veroorzaken. Gelukkig is deze oorzaak vlot te achterhalen zodat dit probleem snel verholpen kan worden. Daarnaast bestaan er echter ook parasieten die minder goed zichtbaar zijn en waarbij de oorzaak dus minder snel achterhaald kan worden maar die de hond een onnoemelijke jeuk kunnen bezorgen. Zo zijn er verschillende door mijten veroorzaakte aandoeningen zoals demodex, sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella. Wanneer jouw hond veel last heeft van jeuk of andere huid en/of vachtproblemen en je kunt de oorzaak niet zelf achterhalen, neem dan eens contact op met de dierenarts. De dierenarts zal hierbij aan de hand van verschillende onderzoeken vaststellen of er sprake is van een parasiet en vervolgens de juiste behandeling voorschrijven.

·        Omgevingsallergieën

Net als mensen kunnen ook honden allergisch zijn voor stoffen uit de omgeving. Ze kunnen allergisch reageren op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt en huidschilfers van andere dieren. Om de jeuk te verlichten kan een hond met zijn kop over de vloer of langs de muur wrijven, ook kan het dier veel aan zijn poten likken of bijten. Een natuurlijke voeding of supplementen die de huid en vacht ondersteunen, kunnen eraan bijdragen dat de symptomen verlicht worden; de klachten zullen hierdoor echter niet verdwijnen wanneer een hond last heeft van een omgevingsallergie. Het is mogelijk om de jeukklachten bij jouw hond te verlichten door middel van hypo-sensibilisatie, Hierbij worden de allergenen (de stoffen waar de hond allergisch voor is) in kleine hoeveelheden toegediend zodat de hond langzaamaan gewend kan raken aan de stoffen.

 

·        Voeding

Ook voeding kan een veroorzaker van jeuk bij honden zijn. Het is erg belangrijk dat jouw hond voldoende en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet alleen voor de weerstand maar ook voor een gezonde huid. Krijgt een hond niet voldoende voedingsstoffen binnen dan kan dit een droge, schilferige en jeukende huid veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je jouw hond een complete voeding geeft van goede kwaliteit, je kunt de voeding eventueel ook aanvullen met zalmolie. 

 

·        Het verharen van de hond

Iedere hond verhaard. Zeker als honden in de rui zijn, dragen ze een gigantische berg losse haren met zich mee die flink wat jeuk kunnen veroorzaken. Het is dan ook zaak om de hond wekelijks goed te borstelen of te kammen en op tijd de hond te laten trimmen of plukken. Zo kun je een hoop jeuk bij de hond voorkomen.

 

·        Infecties

Tot slot infecties. Door de beet van een ander dier of insect kunnen zowel bacteriële infecties of niet-bacteriële huidinfecties (bijvoorbeeld ringworm) ontstaan. De hond zal hierop reageren met overmatig krabben. Onderwerp je de huid van de hond daarop aan een inspectie zul je al snel rode bultjes, korstjes, etter of een ontstoken huid tegen komen. Een bezoek aan de dierenarts is hierbij onvermijdelijk. Deze kan precies vaststellen met welke vorm van huidinfectie je hond te maken heeft en wat de juiste behandeling is.