Mijn hond blaft (te) veel

Dat honden blaffen weten we allemaal, het is natuurlijk gedrag van een hond. In sommige gevallen kan een hond echter te veel blaffen wat vervelende gevolgen kan hebben. Zo kan het geblaf overlast en irritaties opleveren bij de buren. In extreme gevallen kan aanhoudend geblaf van een hond ertoe leiden dat de dierenbescherming of de politie bij je langs komt. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

 

Waarom blaft mijn hond?

Honden blaffen niet zomaar, dit doen ze om zich uit te kunnen drukken. Als je goed luistert naar het blaffen van jouw hond zal je ook verschillende soorten blaffen horen. Door te luisteren naar de toon van de blaf en daarnaast goed te kijken naar de lichaamstaal van jouw hond, kun je achterhalen waarom jouw hond precies blaft. Wanneer je de reden van het blaffen hebt achterhaald, kun je een oplossing zoeken voor het overmatig blaffen. Hieronder vind je verschillende redenen/ oorzaken voor een hond om te blaffen.

  • Blij/ opwinding
    Wanneer je hond blaft als hij blij of opgewonden is kun je dit herkennen aan de hoge tonen van de blaf. Vaak blaft jouw hond dan snel en meerdere keren achter elkaar. In veel gevallen zal jouw hond hevig kwispelend op je af lopen of om je heen lopen.
  • Aandacht
    Als jouw hond de aandacht wil krijgen kan het dier ook gaan blaffen. Zo zal de hond een paar keer achter elkaar blaffen, zijn baasje aankijken (of de bron waar het dier aandacht van wil krijgen) en vervolgens weer een paar keer blaffen. Dit is een ‘normale’ blaf van de hond.
  • Spel
    In verschillende situaties kan een hond blaffen wanneer hij wil spelen. Hierbij kun je denken aan het weggooien van een bal maar ook het spelen met een andere hond. De hond zal voor jou gaan staan, of voor de andere hond, en meerdere keren schel blaffen. Tijdens het spelen kan jouw hond door zijn voorpoten heen zakken (met zijn kont in de lucht), hevig kwispelen of snelle bewegingen maken om de ander aan te zetten tot spelen.
  • Stress of frustratie
    Wanneer een hond blaft door stress of frustratie kan dit te maken hebben met verlatingsangst of verveling. Als het om verlatingsangst gaat zal de hond blaffen wanneer het dier alleen in een ruimte is of wanneer het dier helemaal alleen thuis is. Deze blaf houdt pas op wanneer het baasje weer thuis komt. De blaf klinkt vaak eentonig en zal dus aanhouden tot het dier bijvoorbeeld niet meer alleen is. In sommige gevallen kan het blaffen eindigen in gehuil.
  • Verdediging
    Wanneer een hond zich bedreigt voelt, dit kan zijn door een persoon of door een andere hond, kan een hond scherp, kort en zwaar gaan blaffen. Soms gaat dit blaffen gepaard met grommen; dit gebeurt vaak wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan de waarschuwingsblaf. De hond zal zich naar voren richten en kan in de aanval gaan als het dier het gevoel heeft dat hij zichzelf of zijn territorium of baasje moet verdedigen.
  • Angst
    Wanneer je hond angstig is gaat dit vaak gepaard met duidelijke lichaamstaal. De hond zal niet alleen schel en hoog blaffen (vaak aanhoudend), het dier zal ook proberen weg te komen van de bron van angst en het dier zal onrustig zijn.
  • Jacht
    Jachthonden kunnen tijdens de jacht hun enthousiasme tonen door te blaffen en te piepen of te janken wanneer ze een prooi zien. De blaf die een hond tijdens de jacht laat horen heeft hoge tonen.
  • Pijn
    Wanneer een hond pijn heeft kan het dier door de schrik een angstige blaf laten horen. Dit wordt vaak gevolgd door een jammerende kreet en gepiep.

 

Hoe leer je je hond het overmatige blaffen af?

Het afleren van te veel blaffen begint al als de hond nog een pup is. Het is natuurlijk niet zo dat iedere blaf verboden moet worden. Als de hond blij, bang of in een spel zit, is het natuurlijk onzin om dit te gaan verbieden. De hond moet zich natuurlijk (net als de mens) wel kunnen uiten. Pas wanneer het een probleem gaat worden, zoals blaffen als de hond alleen moet blijven of als hij zijn zin niet krijgt, is het zaak om de hond te corrigeren. Dit een kwestie van consequent zijn. Iedere keer dat de hond blaft zonder een noodzakelijke reden, moet het gedrag afgekeurd worden. Dit doe je door het blaffen af te straffen met een vocaal commando. Dit kan bijvoorbeeld “nee!” of “hou op” zijn of door een hard geluid van bijvoorbeeld een rammelend blik. Het vocale commando moet het blaffen overstijgen. 

Wanneer de hond stopt met blaffen na het commando, is het cruciaal om de hond te belonen. Zo leert de hond wat het commando inhoudt en dat stoppen met blaffen een beloning met zich meebrengt. Het is erg belangrijk om  hier consequent in te zijn. Dus niet de ene keer wel “nee” roepen en de andere keer de hond zijn gang laten gaan. Dat is erg verwarrend en zal vaak een averechts resultaat opleveren.

Daarnaast is het belangrijk om de hond van jongs af aan te leren om alleen te blijven. Alleen zijn is namelijk vaak een oorzaak van overmatig blaffen. Laat je pup daarom een paar minuten alleen en bouw dit langzaam op, dit kun je lezen in onze blog. Zo leert de hond van jongs af aan dat alleen zijn geen probleem is.

Let op: wanneer jouw hond blaft om zichzelf te verdedigen is het belangrijk deze vorm van blaffen niet te bestraffen. Vaak is deze vorm van blaffen namelijk een waarschuwing. Gaat de bron verder met de hond uitdragen, dan kan de hond in de aanval gaan. Bestraf je een verdedigingsblaf, dan kan een hond deze vorm van blaffen in het vervolg weglaten en meteen in de aanval gaan (zonder enige waarschuwing, in de vorm van blaffen, vooraf).