Mijn hond heeft last van zijn oog


Het oog is een complex en gevoelig orgaan. Het is daarom belangrijk om bij de volgende symptomen contact op te nemen met de dierenarts:

  • Dikke rode oogleden
  • De hond knijpt met zijn ogen
  • Korstjes op de oogleden
  • Meer ooguitvloeiing zoals tranen of pus
  • De hond is lichtschuw
  • De ogen zijn boller als normaal
  • Je hond probeert zijn ogen tegen alles aan te wrijven
  • Gezichtsvermogen is achteruitgegaan

Mijn hond heeft een oogontsteking

Wanneer de ogen van een hond ontstoken raken, komt dit vaak door een ontsteking van de conjunctiva. Dit is de slijmvliesbekleding aan de binnenkant van het ooglid. Bij gezond slijmvlies ziet dit er glad, roze en vochtig uit. De slijmvliesplooi in de ooghoek wordt ook wel het derde ooglid genoemd. Meestal is dit niet zichtbaar. Indien een oog ontstoken is, wordt de conjunctiva rood en opgezwollen. Ook wordt het derde ooglid meer zichtbaar doordat er een zwelling is, en door de pijn trekt de oogbal zich terug. Daarnaast is er veel ooguitvloeiing, dit kunnen tranen en een dikke groene pus zijn. Uitvloeiingen kunnen in de oogleden opdrogen tot korsten. Het hoornvlies kan ook ontstoken raken, hierdoor ontstaat er een lichtblauwe waas met kleine bloedvaatjes. De hond gaat met zijn ogen knijpen en probeert overal aan te wrijven omdat hij last heeft van de irritatie.

De meest voorkomende oorzaken van een oogontsteking zijn:

  • Stof
  • Wind
  • Bacteriën
  • Virussen en schimmels
  • Beschadigingen in het hoornvlies
  • Haren in de ogen
  • Verkeerde stand van oogleden
  • Droge ogen

Elke genoemde oorzaak vergt een andere aanpak. Voor een juiste diagnose is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.  

Slijm in ooghoeken van mijn hond

Mocht er slijm in de ooghoeken van je hond zitten, hoeft dit niet altijd meteen schadelijk te zijn. Wanneer de ogen er verder prima uit zien, kun je dit slijm gewoon met je vinger wegvegen.

Je kunt een watje in afgekoelde of lauw afgekoelde thee van biologische geteelde Kamille dopen om licht geïrriteerde ogen te reinigen. Dep vanuit de buitenooghoek richting de neus. Vervolgens kan je met een vitamine A zalf het oog verzorgen en beschermen. Als de ogen langdurig geïrriteerd blijven en er een waas op het hoornvlies zit of wanneer de uitvloeiing pusachtig wordt, plan dan een bezoekje aan de dierenarts. Honden die een goede weerstand hebben krijgen minder snel last van ontstekingen.

 

Mijn hond heeft last van traanstrepen

Traanstrepen zijn donkere strepen onder de ogen en ontstaan door een verhoogde traanproductie of verstopte traanbuizen. Bij te veel traanvocht worden de tranen niet meer via de traanbuis richting de neus afgevoerd, maar rollen ze over de wangen. Dit zorgt uiteindelijk voor een bruinverkleuring (de traanstreep) op de haren. Ga naar de dierenarts zodat hij kan onderzoeken of de oorzaak verholpen kan worden. Mocht de oorzaak een allergische reactie of erfelijke aanleg zijn, dan kan je het beste de vacht onder de ogen zo schoon en droog mogelijk houden. Hiermee kan je de vorming van traanstrepen en eventuele huidirritatie voorkomen. Er zijn speciale reinigingsproducten ontwikkeld tegen traanstrepen. Verder helpt het om vaseline onder het oog te smeren na het schoonmaken, zodat het traanvocht niet blijft plakken.

 

Heeft mijn hond staar?

Grauwe staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit ziet eruit als een grijs gekleurde pupil. Het hoornvlies ziet er nog wel helder en doorzichtig uit. Doordat de ooglens troebel wordt, kan de hond op langere termijn blind worden. De meeste honden krijgen last van staar als ze wat ouder zijn. Ook kan het iets erfelijks zijn of wanneer de moederhond slechte voeding heeft gekregen tijdens de dracht; dan kan staar ook al op jongere leeftijd ontwikkelen. Verder kan staar ontstaan als een gevolg van ziektes, bijvoorbeeld suikerziekte. Soms kan een operatie door een gespecialiseerde dierenarts helpen.

Droge ogen bij je hond: oorzaak en behandeling

Als er te weinig traanvocht wordt geproduceerd, kunnen ogen chronisch geïrriteerd raken. De ogen raken aan de doffe kant, de neus wordt droog, en af en toe blijven pietjes midden op het oog plakken. Wanneer je denkt dat je hond last heeft van te weinig traanvocht bij het oog, is het advies om een afspraak te maken met de dierenarts. Hier kunnen ze je een behandeling geven die bestaat uit het geven van kunsttranen en een speciale oogzalf die de productie van traanvocht stimuleert.