Winderigheid
bij honden

Winderigheid bij honden is een veelvoorkomend probleem. Dat honden niet naar viooltjes ruiken weten we allemaal. Denk maar eens aan hoe je hond ruikt als deze gezwommen of in de regen gelopen heeft. Niet de meest aangename geur. Nare luchtjes bij honden komen echter niet alleen van buitenaf, ook van binnenuit kan er nog wel eens een niet al te lekker luchtje voorbij komen.

Wat zijn de oorzaken van winderigheid bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen die winderigheid bij honden kunnen veroorzaken. We zetten ze hieronder op een rijtje:

·         Slecht verteerbaar voedsel

Iedereen weet dat als je als mens zijnde bonen of uien eet je hier winderig van wordt. Beide levensmiddelen worden in de dunnen darm niet goed verteerd waarna ze doorzakken naar de dikke darm. Hier worden deze onverteerde levensmiddelen dan door de gezonde bacteriën onder handen genomen. Hetzelfde geldt voor honden. Met name als er een goedkoper hondenvoer van minder goede kwaliteit gegeven wordt, willen honden nog wel eens last hebben van winderigheid. In dit goedkopere hondenvoer komen namelijk vaak ingrediënten voor van een minder goede kwaliteit. Deze ingrediënten zijn niet goed verteerbaar waardoor halfverteerd voedsel in de darm terecht komt; hierdoor kan de darmflora uit balans raken. Om toch zoveel mogelijk voedsel te verteren ontstaat extra gasproductie met als gevolg dat je hond windjes gaat laten om dit gas kwijt te raken.

·         Benauwdheid bij honden

Een andere mogelijkheid waardoor je hond last heeft van gas kan zijn omdat deze het benauwd heeft. Honden die het benauwd hebben willen er nog wel eens naar neigen te veel lucht in te slikken. Die lucht verlaat het lichaam dan weer door middel van boeren of windjes laten. Vooral honden met een korte snuit, zoals een pekinees, een Franse of Engelse buldog of Mopshonden hebben hier nog wel eens last van. Bij hele erge benauwdheid kan voor het welzijn van de hond een operatie noodzakelijk zijn.

·         Het eten naar binnen schrokken

Vaak hebben honden die schrokken tijdens het eten flink last van winderigheid. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk aangezien er door het schrokken erg veel lucht mee naar binnen gaat. Ook hier verlaat de overtollige lucht het lichaam weer door te boeren of windjes te laten. Om je hond minder te laten schrokken kun je proberen om een omgekeerd kommetje onder in de etensbak te zetten zodat de hond hier relatief voorzichtig omheen moet eten. Je kunt uiteraard ook een antischrokbak proberen Heb je meerdere honden? Zorg er dan voor dat deze afzonderlijk te eten krijgen. Hiermee voorkom je dat honden haast hebben tijdens het eten óf omdat ze hopen dat er bij de ander nog wat et halen valt óf omdat ze bang zijn dat de ander het van ze af zal pakken.

·         Voedselallergie

Heeft jouw hond naast winderigheid ook last van jeuk, haaruitval of huidinfecties? Dan kan het zijn dat er een voedselallergie in het spel is. Bij een voedselallergie kan je hond bepaalde ingrediënten uit de voeding slecht verdragen. De darmen kunnen hier behoorlijk van streek van raken met vervelende windjes als gevolg. Vermoed je dat jouw hond last heeft van een voedselallergie? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de dierenarts. Deze kan aan de hand van een test bekijken waar de hond precies op reageert. Een andere optie is het proberen van een eliminatiedieet.

·         Ziekte of ouderdom

Oudere honden krijgen vaak te maken met een wat moeizamere spijsvertering wat natuurlijk gassen in de hand werkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oudere honden sneller last hebben van winderigheid. Een andere mogelijkheid is dat je hond misschien last heeft van een gezondheidsprobleem zoals een infectie in de darm of een wormbesmetting. Merk je een plotselinge verandering in de ontlasting? (dun, vreemd van kleur, extra stank, bloed in de ontlasting) Dan is het verstandig even contact op te nemen met je dierenarts.

Kun je zelf maatregelen nemen tegen winderigheid bij honden?

Jazeker, rust en regelmaat is erg belangrijk tijdens de maaltijd. Geef daarom je hond het liefste in minstens 2 maaltijden, op vaste tijden, in een rustige omgeving te eten. Als het lichaam van de hond nog te actief is doordat je net uit geweest bent of met de hond gespeelt hebt, wacht dan met het voeren tot jouw hond gekalmeerd is. Door te veel prikkels, stress of opwinding werkt de vertering een stuk minder goed met winderigheid tot gevolg. Daarnaast kan het proberen van een andere (hoogwaardige) voeding een oplossing zijn. Meng het nieuwe voer wel eerst met het oude voer anders kan de verwisseling te snel gaan voor het lichaam van de hond. Na ongeveer 10 dagen kan je je hond volledig het nieuwe voer geven. Let op: dit is afhankelijk van het soort voer dat jouw hond krijgt, lees hier hoe je het beste over kunt stappen