Een voorhuidontsteking bij de hond
Een voorhuidontsteking bij honden is een veel voorkomend probleem, met name bij niet gecastreerde reuen. Vroeg of laat krijgt bijna elke niet gecastreerde reu er wel eens (of vaker) last van. Hoewel het niet ernstig en goed te verhelpen is kan het erg vervelend voor zowel hond als mens zijn. Onbehandeld kan het uiteindelijk erg pijnlijk worden voor de reu. Het is dus zaak om hier zo snel mogelijk wat aan te doen.
Hoe ontstaat een voorhuidontsteking bij de hond?
Bij het uitschachten van de penis kunnen er bacteriën in de voorhuid terecht komen en hier een ontsteking veroorzaken. Normaliter hebben de bacteriën geen schijn van kans en worden ze door het afweersysteem geëlimineerd. Wanneer een hond echter een verminderd immuunsysteem heeft, worden de bacteriën niet gedood en kunnen ze een ontsteking veroorzaken.
Een voorhuidontsteking ontstaat meestal bij jonge reuen zodra ze seksueel actief beginnen te worden, ook bij niet gecastreerde kan een voorhuidontsteking optreden. Honden die wel gecastreerd zijn maar een (te) ruime voorhuid hebben kunnen overigens ook een voorhuidontsteking krijgen. Door de ontsteking wordt er pus gevormd dat in druppels langs de voorhuid naar buiten komt. Soms likt de hond deze druppels op. Het overmatig likken aan de penis kan dus ook een kenmerk van een voorhuidontsteking zijn. Wanneer er sprake is van een flinke ontsteking is ook de penis en/of de voorhuid rood en pijnlijk en komt er een vieze ontstekingslucht vrij.
Symptomen van een voorhuidontsteking bij de honden
Een voorhuidontsteking bij honden is aan een aantal symptomen te herkennen. We zetten ze hieronder op een rijtje:
- Via de penis komen gele of groene druppeltjes naar buiten;
- Jouw hond likt overmatig aan zijn penis;
- De voorhuid is dikker, warmer en/of roder dan normaal.
Als jij het idee hebt dat je hond een voorhuidontsteking heeft, neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan medicatie voorschrijven om de ontsteking te behandelen.
De behandeling van een voorhuidontsteking bij honden
Als de dierenarts heeft vastgesteld dat het daadwerkelijk om een voorhuidontsteking gaat is het allereerst natuurlijk zaak om deze te behandelen. Hiervoor is een speciale zalf verkrijgbaar welke de voorhuid schoonmaakt. Hiermee wordt de voorhuid overigens ook gedesinfecteerd. Wanneer er sprake is van een ernstige voorhuidontsteking, kun je ook nog een antibioticakuur meekrijgen.
Om te voorkomen dat jouw hond aan zijn penis gaat likken, kan je een kap meekrijgen zodat jouw viervoeter niet bij zijn penis kan.
Nadat de voorhuidontsteking bij de hond behandeld is, is het natuurlijk ook belangrijk dat de oorzaak weg genomen wordt. Castratie kan hier een oplossing zijn. Je kunt ook kiezen voor “chemische castratie” door middel van een injectie, deze vorm van castratie heeft een tijdelijke werking.
Wanneer jouw hond een wijde voorhuid heeft, is het vanzelfsprekend dat het dier castreren geen oplossing is. Door de wijde voorhuid kunnen bacteriën zich makkelijk vestigen en een ontsteking veroorzaken. Het schoonhouden van de voorhuid is in dit geval de enige oplossing.
Soms ontstaat een voorhuidontsteking doordat er iets in de voorhuid zit wat er niet thuishoort (een grasaar bijvoorbeeld). In dat geval moet het vreemde voorwerp verwijderd worden om de voorhuidontsteking bij de hond te verhelpen. De dierenarts zal op basis van het klinisch onderzoek van je hond met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.