Alles over een maagkanteling (maagtorsie) bij een hond

Een maagkanteling ook wel maagtorsie genaamd is de nachtmerrie van iedere honden bezitter. Dit is namelijk een aandoening die erg pijnlijk is voor de hond en als er niet snel wordt ingegrepen kan deze zelfs dodelijk zijn. Daarom vertellen we in dit blog alles over een maagkanteling bij een hond zodat je de kans op een maagtorsie bij jouw hond kunt verkleinen.

 

Wat is een maagkanteling bij een hond precies?

De maag van een hond ligt tussen de slokdarm en de dunne darm in. Bij een maagkanteling draait de maag om zijn as waardoor zowel de ingang als de uitgang van de maag wordt afgesloten. Zo kan er niets meer in of uit de maag. Daarnaast worden ook de bloedvaten afgekneld wat ervoor zorgt dat het gehele lichaam te weinig zuurstof krijgt met alle gevolgen van dien. Doordat de maag is afgesloten kunnen ook gassen niet meer ontsnappen waardoor de maag steeds verder opzwelt. Hierdoor kan het middenrif niet meer goed bewegen en wordt de ademhaling zwakker. Dit heeft als gevolg dat er nog minder zuurstof door het lichaam getransporteerd wordt waardoor weefsels en ingewanden uiteindelijk af kunnen sterven. Dit wil je uiteraard voorkomen en daarom is snel handelen cruciaal!

 

Wat zijn de oorzaken van een maagtorsie bij een hond?

Wat precies een maagtorsie kan veroorzaken is niet bekend. Feit is echter dat maagtorsies vooral bij grote hondenrassen (met een diepe borstkas) voorkomen. Het lijkt erop dat maagtorsies bij honden erfelijk kunnen zijn aangezien dit bij bepaalde rassen veel vaker voor komt dan bij andere rassen. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken die de kans op een maagtorsie bij honden kunnen vergroten, zoals:

  • Een te grote hoeveelheid voeding in één keer
  • Te snel eten/ schrokken
  • Beweging kort na een maaltijd
  • Stress

 

Aan welke symptomen kun je een maagdraaiing bij een hond herkennen?

We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat het belangrijk is om een maagdraaiing bij een hond snel te herkennen. Alleen op die manier is de kans dat de hond er goed vanaf komt het grootste. We zetten de symptomen van een maagdraaiing bij een hond daarom hieronder op een rijtje:

  • Door de opgezwollen maag heeft de hond last van een opgezette buik (dit is vooral zichtbaar aan de linkerkant net achter de ribben)
  • Schijnbraken en overmatig kwijlen
  • Bleke slijmvliezen
  • Onrustig en afwezig
  • De hond wordt loom en gaat in shock met mogelijk ook onderkoelingsverschijnselen
  • Hartritmestoornissen

Hoe wordt een maagkanteling bij een hond behandeld?

Zodra de dierenarts ingeschakeld is zal deze zo snel mogelijk de behandeling van de maagkanteling starten. Je kunt in dit geval zeggen dat elke seconde telt. De dierenarts zal zo snel mogelijk een intraveneus infuus aanleggen om de bloeddruk op peil te brengen. Daarnaast krijgt de hond pijnstilling aangezien het extreme uitzetten van de maag uitermate pijnlijk is en de hond hierdoor in shock kan gaan. De maag moet dan ook zo snel mogelijk geleegd en teruggedraaid worden. Dit wordt gedaan door middel van een sonde aanbrengen of het puncteren van de maag. Een sonde aanbrengen lukt lang niet altijd aangezien in veel gevallen ook de slokdarm wordt afgekneld door de kanteling. In zulke gevallen wordt de lucht uit de maag gelaten door middel van het puncteren van de maag. Nadat dit gedaan is zal de maag moeten worden terug gedraaid door middel van een operatie. Wanneer de maag weer juist ligt wordt de milt gecontroleerd. De milt zit vast aan de maag en is meegedraaid met de maag. Wanneer de maag op zijn juiste plaats ligt en de overige organen zijn gecontroleerd, dan wordt de maag aan de buikwand vastgemaakt, zodat de maagtorsie niet nogmaals kan voorkomen. De maag wordt met de rechter onderkant vastgezet aan de rechter buikwand.

 

Hoe kun je een maagkanteling bij een hond voorkomen?

Een maagkanteling kan helaas nooit helemaal worden voorkomen maar je kunt de kans op een maagtorsie wel aanzienlijk verkleinen door de hond meerdere kleine porties per dag te laten eten in plaats van 1 of 2 grote porties. Daarnaast is het zaak dat de hond geen stress en geen inspanning rondom de maaltijd heeft. Bij grote hondenrassen als Duitse doggen, Berner Sennen honden, Dobermanns en andere grote rassen is het een overweging waard om de maag preventief vast te zetten, bijvoorbeeld tegelijkertijd met de sterilisatie. Hiermee kun je een hoop narigheid voorkomen.