Blaasontsteking bij de hond
Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van een blaasontsteking. Het is zelfs een vaak voorkomend probleem bij honden. Een blaasontsteking bij de hond betekent dat de urinewegen geïnfecteerd zijn geraakt door een bacterie. Deze bacteriële infectie komt met name bij teefjes voor. Teefjes hebben namelijk een kortere plasbuis die vaak ook wijder is dan die van een reu. Hierdoor kunnen bacteriën eenvoudiger bij de blaas komen en hier een ontsteking veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking bij honden?
Bij veel honden is een (lichte) urine-incontinentie de oorzaak van de blaasontsteking. Wanneer de sluitspier minder goed werkt kunnen bacteriën makkelijker binnendringen. Een lichte urine-incontinentie wordt overigens niet altijd opgemerkt door het baasje omdat het om een minimaal aantal urinedruppels gaat die de hond vaak zelf opruimt. Daarnaast zijn er echter nog een aantal andere oorzaken van blaasontsteking bij honden te benoemen:
- Nierbekkenontsteking/nierfalen
- Blaasstenen
- Hormonale afwijkingen zoals de ziekte van Cushing of suikerziekte
- Incontinentie
- Blaaspoliepen of tumoren
Symptomen van een blaasontsteking bij de hond
Als je het vermoeden hebt dat je hond een blaasontsteking heeft, adviseren we om goed te letten op de urine van je hond. We hebben de veel voorkomende symptomen van een blaasontsteking bij honden hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Drang om vaak te plassen
- Plotselinge incontinentie
- Bloed bij de urine
- Rusteloosheid
- Zichtbare pijn bij het plassen
- Sterke urinegeur
- Troebele urine
- Uitgeputte hond
- Hond die veel wil drinken
- Koorts
Heeft jouw hond last van één of meer van deze symptomen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts.
De behandeling van een blaasontsteking bij honden
Om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking is het van belang dat er urine van de hond wordt opgevangen. De dierenarts kan onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten. Als er inderdaad een blaasontsteking wordt geconstateerd volgt er vaak een behandeling door middel van een antibioticakuur. Hoe lang de antibioticakuur duurt hangt af van de ernst en de plek waar de blaasontsteking zit.
Zijn er manieren om een blaasontsteking bij een hond te voorkomen?
Net als bij mensen zijn er manieren om de kans op een blaasontsteking te verkleinen (het in zijn geheel voorkomen van een blaasontsteking lukt niet altijd) bij een hond. Zo is het belangrijk dat een hond voldoende vers water drinkt; hierdoor is de urine minder geconcentreerd en is de kans op een blaasontsteking kleiner. Zorg er daarom altijd voor dat er vers drinkwater beschikbaar is voor je hond.
Daarnaast is het van groot belang om jouw hond regelmatig uit te laten. Niet alleen voor de beweging maar ook voor het legen van de blaas. Wanneer de hond regelmatig kan plassen wordt de blaas geleegd en zullen de bacteriën de blaas verlaten.
Kies voor een gezonde uitgebalanceerde voeding. Kies daarnaast voor een voeding welke verrijkt is met probiotica. De probiotica dragen bij aan de groei van gezonde bacteriën in het lichaam van een hond.