Katten zijn van nature nieuwsgierige beestjes die het heerlijk vinden om buiten op avontuur te gaan. Wanneer je een kitten hebt, net verhuisd bent of wanneer jouw kat het niet gewend is om naar buiten te gaan, kan dit best een spannende stap zijn voor zowel het dier als voor het baasje. In deze blog geven we je 10 tips hoe je jouw kat het beste kunt voorbereiden zodat hij veilig naar buiten kan gaan om vervolgens weer terug naar huis te komen.

 

 

Op welke leeftijd mag een kat naar buiten?

In principe is het niet leeftijdsgebonden wanneer een kat het beste voor de eerste keer naar buiten kan gaan. Toch wordt er bij kittens geadviseerd om ze pas vanaf zes maanden naar buiten te laten gaan. Een kitten kan namelijk vanaf vier maanden al krols en dus drachtig worden. De meeste mensen zitten niet te wachten op een ongepland nestje en al helemaal niet als de kat nog zo jong is. Het is daarom belangrijk dat je wacht totdat jouw kat oud genoeg is om hem of haar te laten steriliseren/castreren. Ook heeft een kitten van zes maanden vaccinaties gehad. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kittens: ook oudere katten kan je het beste laten helpen en laten vaccineren voordat zij buiten op onderzoek uitgaan.

 

Oefen eerst binnenshuis

Het is het beste om ervoor te zorgen dat een kat zich binnenshuis op zijn gemak voelt voordat je begint met de kat kennis te laten maken met buiten. Ben je onlangs verhuisd? Houd de kat dan minimaal een maand binnen na de verhuizing zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe omgeving en om te voorkomen dat de kat naar zijn oude huis terugloopt.

In huis kan je de kat leren naar je toe te komen als je hem roept of bijvoorbeeld fluit. Oefen dit regelmatig en op verschillende tijdstippen en beloon hem uiteraard uitbundig met wat lekkers of aandacht als hij gehoorzaamt.

 

Hoe bereid je een kat voor op het buitenleven?

Voorafgaand aan het daadwerkelijk buiten laten van een kat is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. We bespreken hieronder de meest belangrijke punten met je:

 

Laat de kat chippen
Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een kat te chippen, is dit wel aan te raden. Je kan een kat al vanaf 9 weken laten chippen bij de dierenarts. Een chip bevat een uniek identificatienummer waardoor een kat altijd te herkennen is. Dit nummer wordt gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar van de kat (naam, adres en telefoonnummer). Wanneer de kat zoekraakt en door iemand wordt gevonden, kan een dierenarts de chip uitlezen en hierdoor snel contact opnemen met de eigenaar van de kat.

 

Zorg dat de kat gevaccineerd is
We hebben het hierboven al even kort benoemd, maar zorg dat jouw kat up-to-date is voor wat betreft vaccinaties als hij naar buiten gaat. Zo is de kat beschermd tegen vervelende ziektes, maar bescherm je ook katten van andere kattenbaasjes tegen ziektes.

 

Steriliseer of castreer de kat
Als kattenbaasje van een poes zit je waarschijnlijk niet te wachten op ongeplande nestjes. Wanneer je een kater hebt loop je dit risico natuurlijk niet, maar katers lopen over het algemeen vaker weg van huis als zij een krolse kat ruiken. Ook vechten niet-gecastreerde katers vaker met elkaar. Het maakt in die zin dus niet uit of je nou een poes of een kater hebt: de kat laten steriliseren/castreren voordat je hem of haar naar buiten laat is dus zeker aan te raden.

 

Veiligheidshalsband met tag
Een extra manier om een kat herkenbaar te maken is door hem een halsband met tag om te doen waar de naam van de kat en jouw telefoonnummer op staat. Wanneer je jouw kat een halsband om wil doen, zorg er dan voor dat dit een veiligheidshalsband is (met bijvoorbeeld elastiek of een speciale click-sluiting) voor het geval dat de kat per ongeluk vast komt te zitten aan bijvoorbeeld een tak. Door een kat een halsband met een tag om te doen, kan de eigenaar snel achterhaald worden zonder dat de chip uitgelezen hoeft te worden.

 

Maak de tuin katvriendelijk en uitnodigend
Helaas is de buitenomgeving niet te controleren, maar je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat jouw tuin veilig is voor katten. Maak daarom alle gaten en andere plekken dicht waar het aantrekkelijk is voor een kat om in te kruipen en ruim giftige schoonmaakmiddelen, onkruidverdelgers en tuingereedschap op. Wanneer je jouw tuin ook nog eens voorziet van leuke en uitnodigende plekken voor jouw kat (bijvoorbeeld een krabpaal, een voorwerp waarop hij kan klimmen en een goed uitkijkpunt heeft, een comfortabel en zonnig plekje waar hij kan slapen en wat geschikte en veilige planten voor katten waarin hij kan snuffelen) kan dit de kat zelfs aanmoedigen om niet ver van huis te gaan.

Kat voor de eerste keer naar buiten

Yes, het is eindelijk zo ver! Je hebt goede voorbereidingen getroffen dus jouw kat mag naar buiten. Hieronder geven we je de belangrijkste tips voor wanneer jij jouw kat voor het eerst naar buiten laat:

 

Tip 1: Een kattentuigje
Het kan zijn dat je jouw kat niet vrij buiten wil laten lopen, maar dat je toch met hem naar buiten wil. Ook kan het zijn dat je het spannend vindt om jouw kat de eerste keer buiten volledig vrij te laten. Een kattentuigje kan dan een ideale oplossing zijn, mits de kat hieraan gewend is. Het is dus belangrijk om eerst binnenshuis te trainen met het omdoen van en het meelopen aan een tuigje. Doe je dit niet, dan zal een tuigje juist averechts en stressvol werken.

 

Tip 2: Met de kat mee naar buiten lopen
Wanneer je een onzekere kat hebt, kan het helpen om de eerste paar keren met hem mee naar buiten te lopen. Op deze manier heeft de kat steun aan jou en geeft het hem een beetje extra zelfvertrouwen. Wanneer je merkt dat de kat ontspannen is en op onderzoek uitgaat, kan je terug naar binnen lopen.

 

Tip 3: Laat de kat alleen overdag naar buiten
Katten zijn schemerjagers. Is jouw kat het niet gewend om in het donker buiten te zijn, is de kans dus groter dat hij verdwaalt als hij op onderzoek uitgaat. Laat de kat daarom de eerste periode alleen overdag buiten zodat hij de kans krijgt om de omgeving met daglicht te verkennen en de weg terug naar huis leert kennen.

 

Tip 4: Kies voor rustige momenten
Woon jij in een drukke omgeving? Laat de kat dan niet in spitsuren naar buiten. Op drukke en stressvolle momenten kan een kat namelijk schrikken en op de vlucht gaan of de volgende keer niet meer naar buiten durven. Houd de kat ook met regen, onweer en vuurwerk binnen en kies voor rustigere momenten om de kat voor het eerst naar buiten te laten.

 

Tip 5: Laat de kat vlak voor etenstijd naar buiten
Een kat die nog niet eerder buiten is geweest is gewend om thuis eten te krijgen. Hij zal dan ook terug naar huis komen wanneer hij honger heeft. Wanneer je de kat dus voor het eerst rond etenstijd naar buiten laat, is de kans minder groot dat hij uren wegblijft. Ook als de kat buiten een prooi heeft gevangen is de kans groot dat hij deze thuis opeet.

 

Tip 6: Speel met de kat voordat je hem naar buiten laat
Heb jij een ondernemende of erg speelse kat? Kies er dan voor om eerst even met jouw kat te spelen voordat je hem naar buiten laat. Hierdoor zal de kat al een beetje moe zijn en niet bomvol energie zitten als je hem naar buiten laat, waardoor de kans minder groot is dat hij uren op avontuur gaat.

 

Tip 7: Roep de kat tussendoor naar binnen
Roep de kat niet alleen naar binnen als het daadwerkelijk tijd is om binnen te blijven, maar doe dit ook een paar keer om hem vervolgens te belonen en weer naar buiten te laten. Op deze manier voorkom je dat de kat het thuiskomen associeert met binnen blijven en houd je het thuiskomen voor de kat leuk.

 

Tip 8: Laat altijd een raam, deur of kattenluik openstaan
Wanneer een kat voor een dichte deur moet wachten, motiveert hem dat niet bepaald om netjes terug naar huis te komen. Laat daarom altijd een raam of deur openstaan of schaf een kattenluik aan. Daarnaast is het belangrijk dat de kat altijd de mogelijkheid heeft om naar binnen te gaan als hij veiligheid op wil zoeken. Wanneer hij niet te allen tijde naar binnen kan, zal hij een andere schuilplek opzoeken waardoor het nog wel eens lastig kan worden om de kat terug te vinden.

 

Tip 9: Blijf rustig als de kat niet meteen terugkomt
Komt jouw kat niet direct terug als je hem roept? Blijf dan vooral rustig en ga niet schreeuwen of de kat achterna lopen om te proberen hem op te pakken. Voedsel met een sterke geur kan helpen om de kat te lokken. Zet het voer buiten bij de deur, houd de deur open en wacht rustig af totdat de kat terugkomt.

 

Tip 10: Bouw de tijd dat de kat buiten is langzaam op
Oefenen is de sleutel tot succes. Laat de kat iedere dag naar buiten en bouw de trainingssessie iedere keer wat langer uit. Wanneer jouw kat steeds netjes terugkomt, kan je hem met een vertrouwd gevoel een wat langere tijd zonder toezicht buitenlaten.

 

Met bovenstaande voorbereidingen en tips kan jouw kat veilig buiten op avontuur!

 

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.