Bijna alle honden zijn erg gesteld op hun eten en vallen direct aan wanneer je de voerbak neerzet. Deze honden zijn totaal niet kieskeurig en eten haast alles wat ze voorgeschoteld krijgen. Dit geldt alleen niet voor alle honden. Er is ook een groep die minder geïnteresseerd is in eten, misschien jouw trouwe viervoeter ook? Lees hier 8 tips die werken.

 

Tip 1 - Structuur aanbrengen

Honden zijn net zoals wij mensen gewoontedieren, structuur is belangrijk. Zorg voor vaste voertijden (voor zover dit mogelijk is) en houd je hier zoveel mogelijk aan. Zorg er daarnaast voor dat het voer niet de hele dag beschikbaar is, maar zet het voor een bepaalde tijd neer. Heeft je hond na deze tijd nog niet van de brokken gegeten? Dan haal je het voer weer weg.

Dit kun je als volgt doen:

  1. Je vult de voerbak met het voer voor je trouwe viervoeter en zet deze neer. Je laat de voerbak gedurende 15 tot 30 minuten staan. Je geeft je hond rustig de tijd om te eten.
  2. Na deze 15 tot 30 minuten controleer je of je hond van het voer heeft gegeten. Wanneer je hond niet met het voer bezig is, haal je de voerbak weer weg.
  3. Nu wacht je tot het volgende voermoment. Pas dan zet je de voeding weer neer voor 15 tot 30 minuten.

Je hond zal zich realiseren dat hij een bepaalde tijd toegang heet tot zijn voer en zal sneller gaan eten dan wanneer hij de hele dag toegang heeft tot zijn voer.

Tip 2 - Creëer een rustige eetplek 

Kijk eens goed naar de ruimte waar jouw hond zijn eten krijgt. Het is belangrijk dat dit een rustige plek is zonder al te veel prikkels. Als een hond zijn eten krijgt in een drukke ruimte kan dit zorgen voor stress. Honden die gestrest zijn eten minder snel dan honden die zich goed voelen. Kijk ook maar eens naar jezelf. Wanneer jij niet lekker in je vel zit ben je minder snel geneigd om te eten.

Stress kan natuurlijk ook optreden in een andere situatie. Wanneer er bijvoorbeeld een grote verandering is geweest in huis, kan jouw viervoeter last krijgen van stress. Hierbij kun je denken aan een nieuwe huisgenoot of aan een nieuw voorwerp. Laat je viervoeter langzaam wennen aan grote veranderingen in zijn leefomgeving, dit zal de hoeveelheid stress verminderen.

Tip 3 - Geef geen extra aandacht tijdens het eten

Vaak maken we ons zorgen als onze hond niet wil eten en geven we hem extra aandacht om hem aan te zetten tot eten. Sommige honden doen er alles voor om (extra) aandacht te krijgen. Als jouw hond  zijn eten laat staan, probeer hem dan geen extra aandacht te geven. Dit kan namelijk een tegengestelde werking hebben. Als jouw hond doorheeft dat hij extra aandacht krijgt als hij niet eet, kan het voorkomen dat hij zijn voerbak juist vaker links laat liggen. Zet de voerbak neer voor je hond en laat hem vervolgens rustig zijn voerbak leeg eten.

Tip 4 - Maak het eten onweerstaanbaar

Soms is het nodig om het voer voor je hond nóg sterker te laten ruiken zodat jouw hond geïnteresseerd raakt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door warm water door de brokken heen te mengen. Het warme water zorgt ervoor dat de brokken sterker gaan ruiken. Hoe sterker de voeding ruikt, hoe meer een hond aangezet wordt om te eten. Wanneer je jouw hond blikvoeding geeft kun je deze een klein beetje verwarmen. Ook op deze manier komt er een sterkere geur vrij, waardoor je hond sneller geneigd is om te eten.

Tip 5 - Niet te veel snacks en liever geen tafelresten

Er is niets leuker dan je hond te verwennen met snacks, botten of tafelresten. Vaak staan we er echter niet bij stil dat we hierdoor kieskeurig gedrag kunnen veroorzaken bij onze honden.

Wanneer jouw hond te veel snacks of botten krijgt kan hij zijn interesse in zijn voer verliezen. In sommige gevallen krijgen honden zoveel snacks dat ze simpelweg geen honger meer hebben. Probeer dan eens te minderen in de beloningen die je jouw viervoeter geeft.

Wanneer je jouw hond wel eens tafelresten geeft, kun je hier het beste mee stoppen. Ten eerste is ons eten niet altijd geschikt voor honden. Soms is het zelfs giftig. Als je jouw hond regelmatig verwend met tafelresten kun je selectief eetgedrag veroorzaken. Jouw hond kan zijn eigen voer laten staan, omdat hij weet dat hij later een ‘beter aanbod’ krijgt. Want zeg nou zelf, als jij mocht kiezen tussen een gebakje of een schaal met groenten, is de keuze snel gemaakt. Voor onze trouwe viervoeters is dit niet anders.

Tip 6 - Op de juiste manier overstappen van hondenvoer

Wanneer je van de ene voeding overstapt op de andere voeding is het belangrijk dat je dit geleidelijk aan doet. Hierdoor kun je de kans op maag- en darmproblemen verkleinen. Wanneer jouw hond ooit maag- en/of darmklachten heeft gekregen tijdens de overstap, is de kans aanwezig dat hij het voer weigert te eten. Dit omdat jouw hond de voeding associeert met de maag- en/of darmklachten. In ons artikel Overstappen op ander hondenvoer, hoe doe je dat Kun je lezen hoe je het beste over kunt stappen op andere hondenvoeding.

Tip 7 - Natvoer als laatste redmiddel

Sommige honden weigeren het echt om brokken te eten. De enige manier om deze honden aan het eten te krijgen is het toevoegen van natvoer. Echter zit hier ook een nadeel aan. Als je hond eenmaal gewend is aan natvoer kan hij zijn interesse verliezen in brokken. Vaak wil hij helemaal geen brokken meer eten zonder dat je er blikvoer aan toevoegt. Doe dit dus alleen wanneer geen enkele andere methode werkt! Daarnaast raden wij je aan om geen vers vlees te mengen met geëxtrudeerde (krokante) brokken. Dit kan vervelende gevolgen hebben en resulteren in maag- en darmklachten.

Tip 8 - Neem contact op met de dierenarts

Als jouw hond opeens weigert te eten of als hij langer dan twee dagen niks heeft gegeten, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Het kan zijn dat jouw hond weigert te eten omdat het dier pijn heeft, ziek is of niet lekker in zijn vel zit. De dierenarts kan dan samen met jou kijken naar oorzaken en kan eventuele medische aandoeningen uitsluiten.

Let op: bij puppy’s is het belangrijk dat je sneller aan de bel trekt wanneer ze helemaal niet meer eten. Heeft jouw pup 24 uur niet gegeten, neem dan contact op met de dierenarts.

Hondenbrokken voor moeilijke eters

Kies altijd voor hondenbrokken met een hoog gehalte aan kwalitatief hoogwaardig vlees. Dit zal de voeding een stuk aantrekkelijk maken voor je trouwe viervoeter. Daarnaast is het belangrijk dat het vlees van goede kwaliteit is. Beter vlees betekent meer dierlijke eiwitten dat er ook voor zorgt dat de voeding aantrekkelijker wordt.

Wanneer je hond erg kieskeurig is kun je de Riverwood Scottish Salmon variant proberen. Deze brokken hebben een erg sterke geur, waardoor ze voor veel honden onweerstaanbaar zijn.

Wanneer je hond echt geen brokken wil eten, kun je ook eens een kijkje nemen bij het Mono-Proteïne blikvoer van Riverwood. Deze voeding heeft een vleesgehalte van 70% wat zorgt een heerlijke smaak.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.