Een hond met diarree; dat is voor zowel de hond als het baasje absoluut niet fijn. Toch heeft iedere hond wel eens diarree en is het dan ook niet altijd iets waar je je direct heel druk over hoeft te maken. Voeding speelt in het geval van diarree een belangrijke rol. Maar wat mag je een hond met diarree te eten geven en wat kun je beter even laten staan? In deze blog geven we je een aantal tips over wat jij jouw viervoeter het beste kunt voeren wanneer zijn darmen een beetje van slag zijn.

 

 

Wat is diarree?

Er wordt van diarree gesproken als een hond één of meerdere dagen dunne of waterige ontlasting heeft in plaats van vaste en stevige ontlasting. Een hond met diarree kan ook vaker dan normaal en sneller achter elkaar ontlasting hebben. Vaak komt diarree plotseling opzetten waarbij het kan voorkomen dat een normaal goed zindelijke hond zijn ontlasting niet meer kan ophouden en het dus uit nood in de woning doet. In de meeste gevallen is diarree een natuurlijke reactie van het hondenlichaam, waarbij het lichaam de darmen probeert te reinigen. Een hond kan last hebben van acute diarree. In dit geval heeft een hond slechts één tot een paar dagen last van diarree en gaat het in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer het langer aanhoudt spreken we van chronische diarree.

Darmaandoeningen komen regelmatig voor bij honden en hoewel diarree de meest voorkomende darmaandoening bij honden is, is diarree een gevolg van een ander onderliggend probleem. Een voorbeeld van een oorzaak van acute diarree kan de voeding zijn, waarbij de hond de voeding die hij krijgt niet goed (meer) verteert. Andere oorzaken kunnen parasieten, rot voedsel, een virusinfectie of een doorgeslikt (niet verteerbaar) voorwerp zijn. Chronische diarree kan een gevolg zijn van een voedselallergie of -intolerantie, waarbij de hond allergisch reageert op één of meerdere ingrediënten in de voeding. Andere voorbeelden van oorzaken van chronische diarree zijn orgaanproblemen (aan bijvoorbeeld de alvleesklier en lever) of tumoren in de maag en/of darmen. Het is dus belangrijk om de oorzaak van de diarree bij jouw hond te achterhalen om zo de diarree op een juiste manier te kunnen behandelen.

 

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Wanneer jouw hond acute diarree heeft, is het niet nodig om direct de dierenarts raad te plegen. Denk maar zo; wanneer wij zelf eens diarree hebben gaan we ook niet meteen naar de huisarts.

Als het om chronische diarree gaat en als de hond ook andere symptomen vertoont, is het een ander verhaal. Neem contact op met de dierenarts als jouw hond naast de diarree ook koorts heeft, futloos is, bloed bij de ontlasting heeft of niet meer wil eten of drinken en uitdrogingsverschijnselen heeft. Deze symptomen kunnen in combinatie met diarree zelfs zo heftig voor een hondenlichaam zijn dat het levensbedreigend is, dus snel in actie komen is dan noodzakelijk. Bel bij twijfel ook altijd de dierenarts. Hoe cliché het ook klinkt, het is echt zo; je kunt beter een keer te vaak de dierenarts bellen dan te weinig…

 

Gekookte kip met rijst is achterhaald

Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken. Het maagdarmkanaal van een hond heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw hond helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond al van slag zijn?

Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst. Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

 

Wat mag een hond met diarree wel eten?

Maar wat kun je een hond met diarree dan wel geven? Kies voor licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Krijgt jouw hond normaal gesproken vers vlees of natvoeding? Kies dan voor vlees met een licht verteerbare eiwitbron, zoals kalkoen of hert. Bestaat het dagelijkse menu van jouw hond uit brokken? Dan adviseren we je om de hoeveelheid brokken op te delen in kleinere porties en verspreid over de dag (bijvoorbeeld elke 2 tot 3 uur) aan jouw hond te geven. Sla daarnaast het geven van snacks en andere extraatjes even over.

Riverwood Adult Hert & Lam met Konijn hondenbrokken bevatten licht verteerbare eiwitbronnen. Ook zijn er verschillende varianten met licht verteerbare eiwitbronnen van de Riverwood Mono Protein blikvoedingen verkrijgbaar in ons assortiment. Zowel de Riverwood Hert & Lam met Konijn variant droogvoeding als de verschillende varianten licht verteerbare Riverwood Mono Protein natvoedingen zijn geschikt voor honden die diarree hebben.

Je hond laten vasten

Is jouw hond nog vrolijk en actief en heeft hij geen andere gezondheidsklachten, maar blijft hij wel last houden van diarree ondanks dat hij voeding krijgt met licht verteerbare eiwitbronnen? Dan kun je het dier ook laten vasten. Doe dit wel altijd in overleg met een dierenarts, vasten is namelijk niet voor alle honden een optie.

Bij vasten geef je de hond 12 tot 24 uur geen eten, zodat de darmen van de hond de kans krijgen om tot rust te komen. Denk je dat dit te lang is voor jouw hond? Dan kun je er ook voor kiezen om de hond 6 tot 12 uur te laten vasten. Na deze tijd kun je de hond weer kleine porties voer geven.

Let op: puppy’s en senior honden mag je niet laten vasten. Ook bij honden van kleinere lassen wordt vasten niet geadviseerd, omdat kleinere honden minder reserves hebben om het vasten aan te kunnen.

 

Pas op voor uitdroging

Iedere hond heeft wel eens diarree en dat is dan ook niet iets waar je je direct veel zorgen om hoeft te maken. Het is wel belangrijk dat de hond goed blijft drinken, omdat diarree voor uitdroging van het lichaam kan zorgen. Houdt de diarree langer dan 5 tot 7 dagen aan, is de ontlasting waterdun, heeft de hond koorts of wil hij niet meer eten en drinken? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met je dierenarts.

 

Heeft jouw hond last van aanhoudende diarreeklachten en wil je daarom overstappen op een andere voeding? Bestel dan een proefpakket: een voordelige manier om kennis te maken met onze heerlijke voedingen! Vul de vragen in en kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past. Bestel hier een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.