Een voedselallergie bij honden

Een allergie bij honden komt helaas veel voor; 15% van de honden heeft last van een voedselallergie en/of andere allergieën. Net als mensen kunnen ook honden een allergische reactie hebben op een bepaald ingrediënt. De diagnose is echter vaak moeilijk te stellen. Zeker omdat een overgevoeligheidsreactie op een bepaald ingrediënt zomaar kan ontstaan. Ook als een hond een bepaalde voeding al jaren krijgt, kan het dier een allergie opbouwen voor een van de ingrediënten uit de voeding.

 

Wat houdt een voedselallergie bij honden precies in?

Een voedselallergie bij honden is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de zogenaamde allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huid- en/of vachtproblemen of maag- en darmklachten. Om van een voedselallergie bij honden te kunnen spreken moet de hond langdurig of herhaaldelijk contact hebben gehad met het allergeen, waardoor de allergische reactie bij je hond ontstaat. Voedselallergieën kunnen voorkomen bij honden van alle leeftijden. Echter treedt een voedselallergie vaker op wanneer een hond twee jaar of ouder is.

 

Symptomen van een voedselallergie bij de hond

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van een voedselallergie bij de hond. De hond heeft dan vaak jeuk op de poten, in de liezen, de oksels en de oren. Daarnaast kan je viervoeter ook last hebben van onderstaande symptomen:

  • Doffe of vette vacht
  • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree
  • Rode huid/ huiduitslag
  • Ontstekingen van de voetzolen
  • Korstjes
  • Gewichtsverlies
  • Schilfering van de huid
  • Buikpijn
  • Kale plekken (veelal rondom de ogen, de snuit en op de kin)
  • Lusteloosheid
  • Terugkerende oorontsteking

 

Hoe wordt de diagnose van een voedselallergie bij honden gesteld?

De diagnose van een voedselallergie bij honden is lastig te stellen en dikwijls is het voor zowel de dierenarts als het baasje een hele zoektocht naar de exacte boosdoener. Jeuk en huiduitslag kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt zijn door een vlooienallergie.

Door middel van een eliminatiedieet kun je proberen vast te stellen waar jouw hond allergisch voor is. Bij een eliminatiedieet geef je jouw hond gedurende 6 weken een hypoallergeen dieet; een hypoallergeen dieet is een dieet met ingrediënten die je hond normaliter niet eet en waar honden zelden allergisch voor zijn. Een eliminatiedieet is lastig en je moet hier als baasje discipline hebben. Zo mag je jouw hond naast de voeding bijvoorbeeld geen snoepjes geven. Wil je wel snoepjes geven, zorg er dan voor dat de snoepjes uitsluitend dezelfde eiwitten/ hetzelfde vlees als de voeding bevat.

Nemen de klachten van jouw hond gedurende de zes weken af of verdwijnen ze volledig, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een voedselallergie. Voor een eliminatiedieet kan je kiezen uit hypoallergeen voer van de dierenarts of je kunt op zoek naar hypoallergene voeding in de dierenspeciaalzaak. Het is hierbij belangrijk dat je altijd de samenstelling goed controleert om vast te stellen of de voeding echt hypoallergeen is.
Wil je jouw hond een eliminatie dieet geven? Onze Riverwood Mono Proteïne is speciaal ontwikkeld voor volwassen honden met een voedselallergie of -intolerantie. De natvoeding is bijzonder geschikt als eliminatiedieet. Deze voedingen zijn gemaakt op basis van eiwitbronnen die niet vaak voorkomen in diervoeding waardoor de kans klein is dat jouw hond erop reageert. Wil je een andere hypoallergene voeding proberen, dat kan! Wist je dat alle Riverwood hondenvoedingen hypoallergeen zijn?

 

Wat te doen als de klachten niet verminderen?

Het kan zijn dat de klachten tijdens het voeren van het eliminatiedieet niet of onvoldoende weggaan. Dit kan 2 oorzaken hebben. Enerzijds kan het zijn dat iets anders dan de voeding de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan iets in de omgeving zoals vlooien, mijten of pollen.

Anderzijds kan het zo zijn dat je hond toch allergisch reageert op een ingrediënt van het eliminatiedieet. In dit geval ga je een nieuw eliminatiedieet proberen met een andere eiwitbron.

Verder is het belangrijk om goed na te gaan of jouw hond gedurende de periode waarin het dier een eliminatiedieet kreeg, geen toegang had tot andere voeding. Hierbij kun je denken aan snackjes, tafelresten of andere voeding welke allergenen kon bevatten.

 

Een allergietest

Het is mogelijk om een allergietest te laten doen bij de dierenarts. Dit klinkt als een goede oplossing om meteen vast te kunnen stellen waar jouw hond allergisch voor is. Het nadeel van een allergietest is de betrouwbaarheid, een allergietest is namelijk erg onbetrouwbaar bij honden.