Kennelhoest bij honden

Kennelhoest, als hondenbezitter heb je hier vast wel eens van gehoord of misschien heeft jouw hond er wel eens last van gehad. Het is een harde, schrapende hoest waarbij menig baasje denkt dat er iets vast zit in de keel van de hond. Niets is echter minder waar. Kennelhoest is een ontsteking van de voorste luchtwegen. Vooral jonge honden lopen grote kans kennelhoest te krijgen. Zeker als zij op plaatsen met veel andere honden komen. Kennelhoest is namelijk erg besmettelijk. Hoewel kennelhoest vaak heftig en akelig klinkt en baasjes zich vreselijk zorgen maken, is deze ziekte niet gevaarlijk. In de meeste gevallen gaat kennelhoest bij honden vanzelf weer over.



De oorzaak van kennelhoest bij honden

Over het algemeen kan kennelhoest veroorzaakt worden door de volgende virussen en bacteriën: het Para-influenzavirus, het Adenovirustype en met name de Bordetella bronchoseptica bacterie. Kennelhoest verspreidt zich net als een griepje via de lucht en door middel van contact tussen dieren onderling. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen zoals bij een kennel, in de bus van een hondenuitlaatservice of op het honden-uitlaat terrein wordt een eventuele infectie razendsnel verspreid. Je hond kan kennelhoest dus niet alleen in een kennel oplopen, maar overal waar veel honden bij elkaar komen. Iedere hond die in aanraking komt met andere honden kan deze nare hoest krijgen.

 

De symptomen van kennelhoest

Kennelhoest is erg besmettelijk. De ziekte wordt verspreid door hoesten en het opgeven van slijm. Een besmette hond die zelf niet meer hoest, kan nog steeds andere honden besmetten! Sommige honden hebben alleen een snotneus of ontstoken ogen; deze dieren zijn echter nog gewoon actief en hebben een flinke eetlust. Alleen bij overmatige opwinding, bijvoorbeeld door spelen, of als er tijdens het uitlaten aan de halsband getrokken wordt, kan de hond flink gaan hoesten met kokhalzen of overgeven tot gevolg.  Een enkele hond kan een longontsteking ontwikkelen als gevolg van kennelhoest. De ernst van de ziekte hangt echter voor een groot deel af van de weerstand van de hond.

De behandeling van kennelhoest bij honden

Kennelhoest is erg besmettelijk. Het is dus heel belangrijk dat je jouw hond uit de buurt van andere honden houdt. De behandeling van kennelhoest bij volwassen honden met milde hoestklachten zonder koorts en gebrek aan energie bestaat vooral uit het geven van rust. Normaal gesproken is de hond dan met zo’n 10 á 14 dagen volledig hersteld. Het is wel raadzaam om, als je het vermoeden van kennelhoest bij jouw hond hebt, contact op te nemen met de dierenarts. Ga hier niet meteen met je hond naartoe aangezien deze, in het daadwerkelijke geval van kennelhoest, ook andere dieren in de wachtkamer kan besmetten. Overleg telefonisch met de dierenarts wat de beste optie is. Je hoort dan vanzelf of deze het verstandig vindt dat je wel met de hond langs komt of dat deze alleen wat voorschrijft om de irritatie van het keelslijmvlies te verminderen. Daarnaast zijn er ook nog andere maatregelen die je zelf kunt nemen om onnodige irritatie in de luchtwegen te voorkomen:

  • Geef de hond genoeg rust, ga dus bijvoorbeeld niet te lang wandelen.
  • Geef de hond zacht, licht verteerbaar voedsel.
  • Schaf een tuigje aan om de hond mee uit te laten zodat er niet aan de riem om de keel getrokken wordt.
  • Zorg ervoor dat de hond niet teveel blaft en opgewonden is.
  • Zorg dat de ruimte waarin de hond zit niet rokerig, stoffig of niet goed geventileerd is. Probeer de ruimte ook zo tochtvrij mogelijk te houden.

 

Kennelhoest voorkomen

Tegenwoordig kunnen honden gevaccineerd worden tegen deze vervelende infectie. Toch is dat geen garantie dat jouw trouwe viervoeter geen kennelhoest oploopt. Je kunt het vergelijken met de griepvaccinatie bij mensen. Net als onze griep wordt de infectie met kennelhoest veroorzaakt door heel veel verschillende ziekteverwekkers. Het is door die grote diversiteit aan boosdoeners niet mogelijk om te vaccineren tegen alle mogelijke varianten. Daarom worden de honden gevaccineerd tegen de meest voorkomende stammen. Dit zijn de eerder genoemde para-influenzavirus en bacterie bordetella.

 

Wanneer met enige spoed de dierenarts raadplegen?

Als een pup of oude, zwakkere hond kennelhoest heeft, wordt het aangeraden om per direct contact met de dierenarts op te nemen. Deze honden zijn namelijk meer vatbaar voor het ontstaan van een erge longontsteking. De dierenarts schrijft dan een antibioticakuur voor. Neem ook contact met de dierenarts op als de hond koorts heeft, lusteloos is en er binnen een week geen verbetering is. Ben jij de eigenaar van bijvoorbeeld een Engelse Buldog of Mopshond en heb je het idee dat jouw viervoeter kennelhoest heeft, ook dan is het zaak om met enige spoed de dierenarts te raadplegen, aangezien zij een relatief korte snuit hebben. Deze honden krijgen het sneller benauwd en kunnen veel last hebben van de kennelhoest.