Oververhitting bij honden
Zodra de zomer in aantocht is, is het belangrijk om te weten hoe we onze trouwe viervoeters koel kunnen houden. Oververhitting bij honden kan namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Oververhitting bij honden, ook wel heatstroke genoemd, treedt op wanneer het lichaam van een hond niet in staat is om warmte af te voeren, hierdoor is het reguleren van de lichaamstemperatuur onmogelijk. De ene hond kan beter tegen de warmte dan een andere hond. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het ras en de dikte en de kleur van de vacht. Honden met een donkere vacht kunnen vaak minder goed tegen de warmte dan honden met een lichtere vacht; ook honden met een korte snuit kunnen vaak minder goed tegen hitte dan honden met een langere snuit.
Hoe ontstaat oververhitting bij de hond?
Oververhitting bij honden ontstaat wanneer het lichaam van een hond niet in staat is om de warmte af te voeren om zo de lichaamstemperatuur te reguleren. Dit kan gebeuren wanneer honden blootgesteld worden aan hoge temperaturen en/of hoge luchtvochtigheid, zoals tijdens een hittegolf. Een hond kan echter ook oververhit raken door overmatige fysieke activiteit, zoals tijdens een wandeling of oefening in warme omstandigheden. Honden kunnen warmte moeilijker kwijt dan wij mensen kunnen. Honden hebben namelijk geen zweetklieren en kunnen alleen zweten via de tong en de voetzolen. Zo proberen honden warmte te verliezen door veel te hijgen. Het feit dat honden niet echt kunnen zweten is niet de enige factor die de kans op oververhitting verhoogt, de volgende factoren kunnen de kans op oververhitting vergroten:
- Ouderdom: oudere honden hebben vaak minder efficiënte afkoelmechanismen dan jongere honden
- Overgewicht: overgewicht kan het afkoelvermogen van een hond belemmeren
- Brachycephale rassen: honden met een korte snuit, zoals bulldogs of boxers, hebben vaak moeite met ademhalen en kunnen sneller oververhit raken
- Bepaalde medische aandoeningen: sommige aandoeningen, zoals hart- en longproblemen, kunnen het afkoelvermogen van een hond belemmeren.
Symptomen van oververhitting bij honden
Oververhitting kan razendsnel optreden bij honden. Het is belangrijk dat er per direct actie wordt ondernomen als een hond een, of meerdere, van de volgende symptomen vertoont:
- Overmatig hijgen
- Warm aanvoelen / verhoogde temperatuur
- Kwijlen
- Verwardheid /Coördinatie kwijtraken
- Door de poten zakken
- Diarree of braken
- Shock of bewusteloosheid
Hoe herken je een levensbedreigende situatie bij oververhitting van de hond?
De situatie kan al snel levensbedreigend worden als we niet snel genoeg handelen bij een hond die oververhit is. Veelal kun je een hond die getroffen is door oververhitting herkennen aan een blauwe tong (aan de onder- en de zijkant) en een futloze/ slappe hond. De hond is dan is een warmte shock. Bij symptomen van een warmteshock is het van uiterst belang dat je de hond meteen naar een koele plek brengt en vervolgens gaat koelen. Hierbij is het belangrijk dat je de hond gelijkmatig afkoelt, doe dit dus niet te snel. Ga geen emmers ijskoud water over de hond heen gieten maar leg bijvoorbeeld een natte doek over de hond heen; blijf deze doek nat maken zodat deze goed koel blijft. Wanneer een hond te lang is shock verkeerd, kan het dier overlijden. Wanneer je het vermoeden hebt dat een hond last heeft van oververhitten en is shock is, neem dan per direct contact op met de dierenarts!
Voorkomen van oververhitting bij honden
Voorkomen is en blijft altijd beter dan genezen. Er zijn dan ook een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op oververhitting bij jouw trouwe viervoeter te verkleinen:
- Zorg voor voldoende schaduw en water: Wanneer je hond buiten is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende schaduw en water beschikbaar is. Zorg voor een schaduwrijke plek in de tuin of kies voor een wandeling in een bosrijk gebied waar de hond kan afkoelen. Zorg ervoor dat de hond altijd toegang heeft tot vers water.
- Beperk fysieke activiteit: Wanneer de temperaturen hoog zijn, is het beter om de fysieke activiteit van de hond te beperken. Plan wandelingen of oefeningen voor de ochtend of avond wanneer de temperaturen koeler zijn.
- Laat jouw hond NOOIT alleen in de auto: Het is absoluut noodzakelijk om een hond nooit alleen achter te laten in een auto, zelfs niet met de ramen open. De temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen en kan in no time leiden tot oververhitting.
- Hou je hond goed in de gaten tijdens hittegolven: tijdens een hittegolf, waar de temperaturen hoog zijn, is het belangrijk om je hond extra in de gaten te houden. Houd de hond in een koel en goed geventileerd huis en zorg voor voldoende water.
- Vermijd het trimmen van de vacht: In de zomer is het beter om de vacht van de hond niet te trimmen omdat de vacht bescherming biedt tegen de zon.
- Niet spelen maar zwemmen: Ga niet uitbundig met je hond lopen spelen bij hoge temperaturen. Je doet er beter aan om met de hond t gaan zwemmen om hem zo lekker koel te houden.
- Loop niet over asfalt of tegels: Tegels en met name asfalt kunnen in de zomer erg hoge temperaturen aannemen. Hondenpootjes zijn daar niet tegen bestand waardoor de voetkussentjes van een hond ernstig kunnen verbranden. Probeer jouw hond op warme dagen zoveel mogelijk op schaduwrijke grond of gras te laten lopen.
Het is belangrijk om te onthouden dat oververhitting bij honden snel kan optreden, dus het is het beste om voorzorgsmaatregelen te nemen en alert te zijn op de symptomen. Door de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood van je hond voorkomen.