Het kan iedere hondeneigenaar overkomen: je bent buiten op avontuur en ineens zie je jouw hond een hap nemen van een plant. Gelukkig zijn er veel planten in de Nederlandse natuur niet schadelijk voor jouw viervoeter, maar daar er ook een aantal planten giftig zijn voor honden is het toch belangrijk om altijd alert te zijn. Welke planten zijn giftig voor honden en wat moet je doen als jouw hond van een giftige plant heeft gegeten? Wij vertellen je er meer over in deze blog.

 

 

Waarom eet mijn hond planten?

Er zijn meerdere oorzaken waarom honden planten eten. Ten eerste kunnen nieuwsgierig aangelegde honden interesse tonen in planten vanwege de vorm of de geur. Bij puppy’s en jonge honden is het extra opletten geblazen. Puppy’s en jonge honden verkennen de wereld namelijk door middel van hun bek. De kans dat zij een hap uit een plant nemen is daardoor groot. Daarnaast kunnen honden planten eten uit verveling. Bij langharige honden is het ook belangrijk om extra alert te zijn. Planten kunnen namelijk in hun vacht blijven hangen. Wanneer zij dit als vervelend ervaren, kunnen ze proberen de planten zelf uit hun vacht te verwijderen en op deze manier de plant ook binnenkrijgen.

Een andere reden voor het eten van planten kunnen maagklachten zijn. Voelt jouw hond zich niet goed? Dan kan het zijn dat hij een plant eet om er voor te zorgen dat hij kan overgeven.

Wanneer de voeding van jouw hond bestaat uit zelfbereide maaltijden of vers vlees is het mogelijk dat er essentiële vitaminen of mineralen missen in het dieet. Een gevolg hiervan is dat honden zelf op zoek gaan naar planten die zij kunnen eten om deze tekorten aan te vullen.

Welke planten zijn giftig voor honden?

Ondanks dat er veel planten zijn die gevaarlijk zijn voor honden, zijn deze niet allemaal zodanig giftig dat ze direct dodelijk zijn voor een hond. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel jouw hond van deze plant heeft gegeten en dus binnen heeft gekregen. Ook kan het zijn dat de plant zelf niet zo giftig is, maar zijn bijvoorbeeld de bloemblaadjes, zaadjes of vruchten wel gevaarlijk voor jouw hond. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn welke planten giftig zijn voor jouw viervoeter. Hieronder vind je een lijst met giftige planten voor honden:

 

Hortensia

Buxus

Geranium

Eucalyptus

Klimop

Blauwe/gele monnikskap

Lelie

Orchidee

Bosanemoon

Vingerhoedskruid

Thuja

Goudenregen

Rhodendron

Jeneverstruik

Chrysant

Ceder

Hyacint

Berenklauw

Taxus (conifeer)

Wonderboom

Lelietje-van-dalen

Doornappel

Bilzekruid

Tulp

Laurierkers

Narcis

Boterbloem

Jacobskruiskruid

Gevlekte aronskelk

Wolfskers

Roos

Ridderspoor

Krokus

Aloë Vera

Monstera

Amaryllis

Paddenstoelen

Druif

Vijgenboom

Blauwe regen

Look (sjalot, ui, prei, bieslook etc.)

Lupine

 

Let op: dit zijn de meest voorkomende planten in Nederland. Deze lijst is dus niet volledig.

Wat gebeurt er bij een vergiftiging?

Iedere plant heeft een eigen soort gif dat zich tegen bijvoorbeeld een hap van een dier beschermt. Wanneer een hond van een giftige plant heeft gegeten, komen deze gifstoffen in de bloedsomloop van jouw dier terecht en kunnen ze nare schade aan de organen aanrichten. De symptomen die giftige planten veroorzaken verschillen per plant en hangen dus ook af van de hoeveelheid die jouw hond binnen heeft gekregen. Vaak treden de klachten wel al snel na het binnenkrijgen van de giftige plant op. De symptomen die over het algemeen het vaakst voorkomen en passen bij een vergiftiging door een plant zijn:

  • Maag- en darmproblemen, zoals overgeven en diarree;
  • Hartkloppingen;
  • Kramp, verlamming en spiertrillingen;
  • Kortademigheid;
  • Huid- en vachtirritaties.

 

Eerste hulp bij vergiftiging, wat moet je doen?

Heeft jouw hond een giftige plant gegeten of vermoed je dat hij van een giftige plant heeft gegeten? Dan is het belangrijk dat je snel actie onderneemt, ook als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zichtbaar zijn. Neem altijd contact op met de dierenarts en neem wanneer mogelijk de plant in kwestie mee of maak een foto van de plant, zodat de dierenarts kan achterhalen om welk soort vergif het gaat en de vergiftiging doelgericht kan behandelen.

Hoe voorkom je dat jouw hond planten eet?

Naast dat er honden zijn die vanuit hun nieuwsgierigheid geïnteresseerd zijn in planten, is verveling ook een oorzaak voor het eten van planten. Zorg er daarom altijd voor dat jouw hond genoeg lichaamsbeweging heeft en je hem ook mentaal voldoende uitdaagt. Een leuke manier om je hond mentaal uit te dagen is door middel van hersenwerk. Wat hersenwerk precies inhoudt lees je in deze blog.

Naast lichaamsbeweging en mentale uitdaging is het ook belangrijk dat jouw hond regelmatig aan zijn kauwbehoefte kan voldoen. Kauwen helpt tegen verveling, maar werkt daarnaast ook nog eens stress verlagend en is goed voor het gebit. Bekijk hier het volledige assortiment natuurlijke kauwsnacks van Riverwood.

Bestaat de voeding van jouw hond uit zelfbereide maaltijden of vers vlees? Dan kan het voorkomen dat er essentiële vitaminen of mineralen ontbreken in het dieet. Zorg ervoor dat de voeding van jouw hond altijd compleet is en alle dagelijkse aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Bekijk hier het volledige assortiment hondenvoer van Riverwood.

Wanneer er geen sprake is van bovenstaande punten en jouw hond tijdens een wandeling toch interesse blijft tonen in het eten van planten, kun je dit oplossen met training. Maak je hond duidelijk dat planten geen voedsel zijn en leid hem af met snacks. Training kost tijd, maar uiteindelijk zal je hond begrijpen dat hij planten met rust moet laten en wordt de kans dat hij (giftige) planten eet verkleind.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.