Mijn hond is heel kieskeurig en eet niet meer, hebben jullie tips? Bij Riverwood krijgen we vaak zulke vragen. Vaak met de kernvraag waarom mijn hond niet eet en wat je als baasje kunt doen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag waarom een hond zijn eten soms laat staan. En wat je kan doen als je hond niet meer eet.
Waarom eet mijn hond niet?
Je hond kan verschillende redenen hebben waarom hij niet meer eet, zoals een ziekte of stress. Hieronder staat beschreven wat de meest voorkomende oorzaken zijn van je hond die niet meer eet.
- Je hond is ziek. Het kan zijn dat jouw hond iets onder de leden heeft, waardoor hij zijn eetlust heeft verloren. Vaak heeft je hond ook last van andere symptomen als: diarree, braken, lusteloosheid, koorts of overmatig drinken en/of plassen. Als je vermoedt dat jouw hond ziek is, of bij twijfel, Neem dan contact op met je dierenarts.
- Je hond heeft stress. Voor iedere hond is stress anders. Zo kan de ene hond niet willen eten omdat hij stress ervaart als hij alleen thuis zit, terwijl een andere hond stress heeft door bijvoorbeeld nieuwe huisgenootjes. Ook een nieuwe inrichting in de ruimte waar jouw hond zijn eten krijgt kan stress veroorzaken.
- Je hond heeft pijn. Pijn bij je viervoeter kan ervoor zorgen dat hij weigert zijn voerbak leeg te eten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het dier problemen heeft aan zijn gebit. Hierbij kun je denken aan een gebroken of rotte tand.
- Je hond heeft iets verkeerds gegeten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bedorven voedsel. Dit kan ervoor zorgen dat je hond last krijgt van buikpijn. Hierdoor zal het dier zijn eetlust verliezen. Wanneer je hond zich weer beter gaat voelen, zal zijn eetlust weer terugkeren.
- Je hond krijgt te veel voeding. Je hond eet zijn brokken in de ochtend wel op, maar in de middag en/of avond laat hij deze staan. In dit geval krijgt het dier simpelweg meer energie binnen dan dat het nodig heeft.
- Je hond eet veel snacks. Te veel voeding in de vorm van snacks of een prooidier tijdens het wandelen. Dit kan een reden zijn voor je hond om zijn voeding te laten staan. Je trouwe viervoeter heeft hierdoor simpelweg geen trek meer.
- Je hond is loops. Een loops teefje kan zo van slag zijn de eerste keer dat ze niet meer geïnteresseerd is in voeding. Zelfs teefjes die vaker loops zijn kunnen hier last van hebben. Ook een reu kan van slag zijn in deze periode en zijn voeding laten staan.
- Aandacht vragende hond. Honden zijn hele slimme dieren en hebben snel door hoe ze om aandacht kunnen vragen. Als je veel aandacht geeft aan je hond bij het weigeren van het eten, kan de hond vaker zijn voer laten staan om aandacht te krijgen. Probeer je hond dan ook geen extra aandacht te geven als hij een keer niet eet.
- Een verwende hond. Baasjes maken vaak het voer extra aantrekkelijk in de vorm van blikvoer, snacks, regelmatig wisselen van voer of het toevoegen van bouillon. Zet je vervolgens een bak neer met alleen brokken, dan kan het zijn dat jouw hond net zo lang wacht met eten totdat jij weer iets lekkers toevoegt.
Lees verder onder het blok
Benieuwd naar Riverwood? Bekijk onze voedingen
Wat moet je doen als een hond niet eet?
Allereerst moet je ziekte of pijn uitsluiten. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je dierenarts. Hetzelfde geldt wanneer je hond niet meer eet en drinkt.
Wanneer je zeker weet dat je hond niet ziek is en geen pijn heeft kun je verder kijken. Dit is wat jij kunt doen om je hond weer aan het eten te krijgen:
- Zorg voor een rustige ruimte. Controleer bijvoorbeeld of er geen nieuwe voorwerpen in de ruimte staan waar je hond zijn eten krijgt. Het kan goed zijn dat het dier bang is voor dit nieuwe voorwerp.
- Let op de voer routine. Wanneer je jouw hond eten geeft zet je zijn bak een kwartier neer. Heeft je hond na 15 minuten nog geen interesse getoond in zijn voerbak? Haal deze dan weg. Je geeft je hond pas weer brokjes tijdens het volgende eetmoment. Afhankelijk van het aantal maaltijden die je hond op één dag krijgt is dit in de middag of avond.
- Andere manier van voeren. Denk hierbij aan een speeltje waar je het voer in stopt. Het speeltje kan ervoor zorgen dat jouw hond weer interesse krijgt in zijn voeding.
- Warm water bij de brokken. Dit zorgt ervoor dat er sterke aroma's vrijkomen, waardoor de kans groter is dat je hond gaat eten. Laat de brokken met warm water wel eerst goed afkoelen.
Het kan ook zijn dat je hond zijn brokken gewoonweg niet meer lekker vindt. Wil jij overstappen op Riverwood , maar wil je eerst proberen of je hond onze brokken wél goed eet? Bestel dan een proefpakket, een voordelige manier om kennis te maken met onze heerlijke voedingen! Vul de vragen in en kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past. Bestel hier een voordelig proefpakket.