Iedere hond heeft wel eens diarree. Het is niet het meest smakelijke onderwerp om te bespreken, maar omdat veel honden er wel eens last van hebben is het zeker een belangrijk onderwerp: Praatje Poep!
De ontlasting van een hond hoort bruin van kleur te zijn, compact, in de vorm van een langwerpige cilinder en is gemakkelijk op te pakken. Wanneer de ontlasting dun of waterig is, spreken we van diarree. Waardoor kan een hond diarree krijgen? Wat kan ik doen als mijn hond diarree heeft? Lees onze gouden tips voor een hond met diarree.
Een hond kan last hebben van acute diarree. In dit geval heeft een hond slechts één tot een paar dagen last van diarree. Wanneer het langer aan houdt spreken we van chronische diarree.
Oorzaken van diarree bij een hond
Er zijn diverse oorzaken waardoor een hond diarree kan krijgen. We kunnen ze uiteraard niet allemaal bespreken, maar de meest voorkomende oorzaken vind je hieronder:
- Je hond heeft diarree door nieuw voer. Het spijsverteringskanaal van een hond moet ‘wennen’ aan nieuwe voeding. De darmflora, bacteriën in de darm, moet zich aanpassen om deze optimaal te kunnen verteren. In deze periode kan een hond last hebben van dunnere ontlasting.
Om deze reden wordt geadviseerd een hond geleidelijk aan over te zetten op een nieuwe voeding (afhankelijk van de voeding die jouw trouwe viervoeter krijgt), om de kans op diarree te verkleinen. In ons artikel – Overstappen op ander hondenvoer, hoe doe je dat? – geven we ons overstapadvies. - Je hond heeft iets verkeerds gegeten. We kennen het allemaal. Tijdens het wandelen hoor of zie je jouw hond opeens uitgebreid kauwen of zie je hem haastig iets naar binnen werken. Dit kan afval zijn wat op de straat is beland maar het kan bijvoorbeeld ook bedorven voedsel zijn. Beide kunnen resulteren in diarree klachten. Honden die vaak iets van de straat eten kunnen vaker last hebben van diarree dan honden die dit niet doen.
- Een parasitaire infectie. Hierbij kun je denken aan wormen, bijvoorbeeld lintwormen of spoelwormen. Let op: wanneer jouw hond last heeft van wormen kun jij er ook mee besmet raken wanneer je in aanraking komt met de ontlasting van je hond!
- Een virale infectie. Een virale infectie wordt van hond tot hond verspreid via speeksel of via de ontlasting. Wanneer een hond last heeft van een virale infectie heeft het dier vaak last van diarree. Een hond zal dan echter ook last hebben van andere symptomen, zoals een verhoogde lichaamstemperatuur, lethargie of braken. Een voorbeeld van een virale infectie is IBD (Inflammatory Bowel Disease).
- Je hond heeft Giardia. Giardia is een parasitaire infectie welke veel voorkomt bij puppy’s of bij oudere, zwakkere dieren. Bij puppy’s werkt het immuunsysteem nog niet optimaal, daarom hebben zij een grotere kans om Giardia te krijgen dan volwassen honden waarbij het immuunsysteem wel goed werkt. Wanneer een pup last heeft van Giardia is zijn ontlasting slijmerig en kan er bloed bij zitten. Daarnaast kan de pup misselijk zijn en kan hij ook braken. Vermoed je dat jouw puppy last heeft van Giardia? Neem dan direct contact op met de dierenarts! Let goed op: Giardia is ook besmettelijk voor mensen.
Lees verder onder het blok
Bekijk hieronder onze licht verteerbare voedingen
Wat te doen bij een hond met diarree?
- Zorg ervoor dat jouw hond altijd voldoende blijft drinken wanneer hij last heeft van diarree. Honden verliezen in dit geval veel vocht en zout. Het vocht moet aangevuld worden om te voorkomen dat een hond uitdroogt.
Is jouw hond een moeilijke drinker? Vul zijn voeding dan aan met natvoer. Zoals de naam al aangeeft bevat natvoer veel meer vocht dan droogvoer. Door de hond dagelijks natvoer te geven voorzie je hem gemakkelijk in extra vocht.
- Bij diarree die na één tot een paar dagen weer over is, of bij milde diarree hoef je geen verdere stappen te ondernemen. In dit geval is een hond nog actief en eet en drinkt hij voldoende.
- Wanneer jouw hond langer last heeft van diarree kun je het dier laten vasten, overleg altijd even met jouw dierenarts of dit een optie is. Het is belangrijk dat jouw hond in dit geval nog steeds actief is en dat hij geen last heeft van andere gezondheidsklachten. Je kunt jouw hond 12 tot 24 uur laten vasten, geef het dier tussendoor wel kleine beetjes water zodat hij niet uitdroogt. Denk je dat een periode van 12 tot 24 uur te lang is voor jouw viervoeter, dan kun je het dier ook 6 tot 12 uur laten vasten.
LET OP: puppy’s kun je niet laten vasten en ook bij oudere/ senior honden is dit niet aan te raden. Heb je een kleine rashond, dan is vasten ook niet aan te raden. Deze honden hebben vaak onvoldoende reserves om het vasten aan te kunnen. - Geef jouw hond licht verteerbaar voer wanneer het dier last heeft van diarree, bijvoorbeeld een speciale licht verteerbare brok. Verdeel de hoeveelheid voer over meerdere porties per dag, minimaal 4. Door dit te doen is de belasting van het spijsverteringskanaal kleiner.
- Wanneer jouw hond langer en vaak last heeft van diarree, of ook andere klachten zoals braken, bloed bij de ontlasting, uitdrogingsklachten en/of koorts heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Ruim de ontlasting ook snel en goed op, voor het geval jouw hond last heeft van een infectie die besmettelijk is.
Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat jouw viervoeter wel én niet mag eten. Eerder hebben wij een artikel geschreven over welke groenten en fruit jouw hond wel en niet mag. Als je deze wilt lezen, klik dan hier!
Heeft jouw hond last van diarree klachten en wil je overstappen op een andere voeding? Bestel dan een proefpakket, een voordelige manier om kennis te maken met onze heerlijke voedingen! Vul de vragen in en kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past. Bestel hier een voordelig proefpakket.