Een hotspot is een lokale huidontsteking die je kunt herkennen aan een hond die ontzettend veel jeuk heeft op een vaste plek. Het dier bijt, likt en krabt namelijk continu op deze plek. Wanneer je de huid van de hond controleert, constateer je een kale, rode en vochtige plek. De huid is duidelijk geïrriteerd en jeukt enorm, want de hond laat de plek niet met rust. Tijd voor een bezoekje aan de dierenarts, de hond heeft waarschijnlijk last van een hotspot…

 

 

Hoe kan een hond een hotspot krijgen?

Een hotspot is een lokale huidontsteking welke een hond zelf veroorzaakt. Dit komt doordat het dier steeds gaat likken, krabben en/of bijten op een plek die jeukt.

Er zijn verschillende ‘boosdoeners’ die deze jeuk kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld: parasieten (vlooien of teken), een insectenbeet of een (voedsel)allergie. Ook stress kan de oorzaak zijn voor een hotspot. Sommige honden die last hebben van stress gaan overmatig bijten en likken op een vaste plek en veroorzaken hierdoor een hotspot.

Elke hond kan een hotspot krijgen, er zijn echter rassen die er gevoeliger voor zijn. Het gaat dan om rassen met een dikke, wollige ondervacht, bijvoorbeeld Golden Retrievers, Berner Sennenhonden, Akita Inus of Leonbergers. Als het vachtonderhoud bij deze dieren te wensen overlaat, kan de huid geïrriteerd raken en gaan jeuken. Ook wanneer deze dieren vaak zwemmen en de vacht langzaam droogt, kan dit irritatie van de huid veroorzaken.

 

Wat is een hotspot?

Door het likken, bijten en krabben gaat de bovenste laag van de huid kapot. Maar hier houdt het nog niet mee op. Bacteriën die altijd op de huid aanwezig zijn, maar hier normaal gesproken geen problemen veroorzaken, veroorzaken nu een ontsteking bij de kapotte huid; dit noemt men een hotspot. Deze lokale huidontsteking veroorzaakt nog meer jeuk, waardoor een hond er weer aan gaat likken en krabben; wat resulteert in een hotspot die steeds groter en groter wordt.

Er is sprake van een vicieuze cirkel: de hotspot jeukt, een hond krabt eraan, de hotspot breidt zich uit en veroorzaakt zo nog meer jeuk waardoor een hond nog meer gaat krabben.

Hoe behandel je een hotspot bij je hond?

Om een hotspot te genezen, is het noodzakelijk om de vicieuze cirkel te doorbreken, te beginnen met het stoppen van de jeuk. Daarnaast is het noodzakelijk om de hotspot schoon te maken en schoon te houden. Het beste kun je hiervoor een bezoekje brengen aan een dierenarts. Een dierenarts zal diverse stappen ondernemen:

  • Een dierenarts zal de vacht rondom de hotspot verwijderen en zal de plek vervolgens schoonmaken met een ontsmettingsmiddel, bijvoorbeeld Betadine,
  • Een hond met een hotspot kan een kraag om krijgen zodat hij niet meer bij de geïrriteerde plek op de huid kan of hij kan een sok om krijgen als de hotspot op een van zijn poten zit,
  • Ook kan een dierenarts een medicijn geven tegen de jeuk,
  • De behandeling van de lokale huidontsteking zal bestaan uit een *zalfje of in ernstige gevallen antibiotica.

*de behandeling van een hotspot kan bestaan uit het insmeren van de plek met corticosteroïden zalf. Corticosteroïden zijn goed werkzaam tegen ontstekingen en de bijbehorende symptomen.

Let erop dat de huid na de behandeling goed schoon en droog blijft, anders zal het genezingsproces vertragen. Verder is het nodig om de oorzaak (parasieten, stress, etc.) van een hotspot vast te stellen en weg te nemen; op deze manier ga je het ontstaan van een nieuwe hotspot tegen.

 

Hoe kan je de kans op een hotspot verkleinen?

  • Een hond regelmatig (preventief) behandelen tegen teken en vlooien,
  • Honden die vaak zwemmen, vaker behandelen tegen teken en vlooien,
  • Een hond met een dikke en wollige ondervacht regelmatig borstelen,
  • Kiezen voor een voeding welke de huid en vacht ondersteunt, (bijvoorbeeld Riverwood Schotse Zalm & Witvis met Haring) of zalmolie verstrekken naast de voeding (bekijk hier Riverwood Noorse Zalmolie).

 

Je weet nu wat een hotspot is en hoe je de kans kan verkleinen dat jouw hond dit krijgt. Ook voeding heeft veel effect op de kwaliteit van de huid en vacht van een hond. Riverwood Schotse Zalm & Witvis met Haring is speciaal ontwikkeld voor honden met huid- en/of vachtproblemen. Bekijk hier het product Riverwood Schotse Zalm & Witvis met Haring

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.