De meeste informatie die je kunt vinden over het op een gezond gewicht houden van huisdieren is geschreven vanuit het standpunt dat je moet proberen te voorkomen dat dieren aankomen en overgewicht krijgen. Natuurlijk is dat heel belangrijk, maar hoe zit het als jouw hond of kat juist ondergewicht heeft? Het is logisch dat meer voeding het dier zal helpen aan te komen, maar hoe doe je dit op een verantwoorde manier? In deze blog lees je meer over hoe je ondergewicht kunt herkennen, wat de oorzaken zijn van ondergewicht en hoe je jouw huisdier op een gezonde manier kan helpen aankomen.
Oorzaken ondergewicht bij huisdieren
Het lichaam van een huisdier verbruikt iedere dag een bepaalde hoeveelheid energie. Deze energie haalt het dier uit de voeding in de vorm van vetten, eiwitten en koolhydraten. Wanneer het verbruik gelijk is aan de energie die een huisdier binnen krijgt, is de energiebalans in evenwicht en blijft het gewicht van het dier gelijk. Als het dier meer energie binnen krijgt dan dat het verbruikt, komt hij in gewicht aan. Wanneer hij minder energie binnen krijgt dan dat hij verbruikt, zal hij afvallen.
Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken dat huisdieren vermageren:
- Kieskeurige eter
Sommige honden en katten eten zowat alles wat los en vast zit, terwijl andere moeilijker te overtuigen zijn wanneer het om voeding gaat. Zo kunnen ze gevoelig zijn voor bijvoorbeeld smaak, textuur en de tijden waarop ze gevoerd worden.
- Stress of angst
Of het nu gaat om onweer, vuurwerk, vreemde mensen op bezoek, een nieuw huisgenootje of bijvoorbeeld naar de trimsalon gaan, al deze gebeurtenissen kunnen angst en/of stress bij jouw huisdier veroorzaken. Stress-gerelateerd gewichtsverlies is daarom ook zeker een mogelijke oorzaak van ondergewicht bij dieren.
- Ziekte, verwonding of pijn
Als jouw dier vermagert of zijn eetlust verliest, kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte of verwonding. Ook pijn is een oorzaak waarom het dier kan afvallen. Vermoed je dat jouw hond of kat iets onder de leden heeft? Ga dan naar de dierenarts om medische oorzaken zoals schildklierproblemen, spijsverteringsproblemen of gebitsaandoeningen uit te sluiten.
- Parasieten
Het is heel belangrijk dat een hond of kat regelmatig wordt ontwormd, want parasieten zoals wormen of Giardia kunnen er voor zorgen dat een dier vermagert. Voedingsstoffen worden door parasieten niet voldoende opgenomen in het lichaam. Een hond of kat kan ook diarree krijgen, zich zwak voelen en voortdurend hongerig lijken.
- Te veel of te weinig beweging
Sommige honden of katten zijn simpelweg heel actief maar krijgen te weinig voedingsstoffen binnen om hun gewicht op peil te houden. Aan de andere kant kunnen huisdieren die niet veel bewegen een verminderde eetlust hebben.
- Leeftijd
Honden en katten hebben de neiging gewicht te verliezen naarmate ze ouder worden, bijvoorbeeld als gevolg van veranderingen in activiteitniveau, eetlust en ziektes.
- Ondervoeding
Als jouw hond of kat zijn dagelijkse maaltijden goed eet maar toch gewicht verliest, is het aan te raden om te controleren of het dier wel voldoende voeding op een dag binnen krijgt. Kijk voor de juiste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking van de voeding die het dier krijgt. Houd er rekening mee dat de hoeveelheden die worden aanbevolen op de verpakkingen slechts suggesties zijn. Heb je het idee dat jouw huisdier meer voeding nodig heeft dan wordt aanbevolen? Maak de porties dan iets groter.
Risico’s van ondergewicht bij huisdieren
Hoewel overgewicht bij huisdieren vaker voorkomt dan ondergewicht, is ondergewicht minstens net zo gevaarlijk voor een dier. Als een hond of kat te mager is, zal spierweefsel namelijk worden afgebroken zodat het lichaam alsnog alle essentiële eiwitten binnenkrijgt. Het resultaat hiervan is dat het huisdier minder energie en minder kracht zal hebben, dat de kans op lichamelijk letsel en/of ongelukken vergroot. Ook krijgen vitale organen niet genoeg voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Tot slot hebben huisdieren met ondergewicht een minder goed werkend immuunsysteem, waardoor de kans op ziekten groter wordt.
Hoe weet je of jouw huisdier ondergewicht heeft?
Waar het bij het ene dier heel duidelijk te zien is of hij te dun is, kan het bij het andere dier moeilijker zijn om te bepalen of het ondergewicht heeft. Vooral bij huisdieren met een dikkere of langere vacht kan het lastig te zien zijn. De vuistregel is dat bij een ideaal gewicht de ribben van het dier niet zichtbaar zijn, maar wel goed te voelen. Van bovenaf gezien kun je de taille duidelijk zien. Bij ondergewicht kun je de ribben, heupen en wervelkolom duidelijk zien. Daarnaast is de spiermassa duidelijk verminderd en heeft het dier geen lichaamsvet meer. Huisdieren die te mager zijn, hebben vaak ook een lager energieniveau en kunnen zelfs depressief zijn. Ook zal de vacht er doffer en droger uitzien. Tenslotte is veel verharen ook een symptoom van ondergewicht.
Twijfel je of jouw huisdier te mager is? Raadpleeg dan de dierenarts.
Hoe kun je jouw huisdier helpen aankomen?
Wanneer een huisdier veel is afgevallen, is het belangrijk om de oorzaak van het gewichtsverlies te achterhalen. Plotseling veel gewichtsverlies kan een signaal zijn van ziekte of andere gezondheidsproblemen. Wanner dit het geval is, neem dan contact op met de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen vast te stellen of uit te sluiten.
Ieder pondje gaat door het mondje, toch? Vaak wordt gedacht dat ondergewicht kan worden opgelost door simpelweg het dier meer te voeren. Helaas is dit niet waar en komt er veel meer kijken bij het verantwoord laten aankomen van een dier dan enkel wat meer brokken, natvoer of snacks geven. Hieronder delen we een aantal tips hoe je zelf jouw huisdier op een gezonde manier kunt helpen met aankomen:
- Kies voor voeding van hoge kwaliteit
Om een mager huisdier te helpen aankomen, is het belangrijk dat je kiest voor goede kwaliteit voeding die een hoog gehalte aan vetten en eiwitten bevat. Deze twee voedingsstoffen zorgen namelijk voor energie. Koolhydraten leveren naast eiwitten en vetten ook energie, maar zijn in grote hoeveelheden weer niet gezond voor jouw hond of kat. Probeer daarom voeding met veel vulmiddelen (zoals tarwe, rijst, aardappelen of andere granen) te vermijden, omdat hier weinig voedingsstoffen in zitten en in grote hoeveelheden kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen. Riverwood voedingen bevatten geen granen of aardappels. In plaats daarvan hebben wij gekozen voor gele erwten vanwege de lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel.
De varianten met Rendier, Hert & Wild Zwijn voor de hond en Eend, Rendier & Everzwijn voor de kat zijn in het bijzonder geschikt voor honden en katten die extra energie kunnen gebruiken. Beide varianten bevatten een hoog gehalte aan uitgebalanceerde en hoogwaardige eiwitten en vetten.
- Smakelijke toppers
Heb jij een hele kieskeurige hond of kat die veel is afgevallen omdat hij zijn eten laat staan? Dan kun je ervoor kiezen om de brokken te mengen met een beetje natvoer. De geur en de textuur van het natvoer zetten waarschijnlijk aan tot eten. Kies bij natvoer wel voor voeding van hoge kwaliteit met een hoog vleespercentage. De Mono Proteïne blikvoedingen voor honden van Riverwood zijn op basis van één eiwitbron en bestaan voor 70% uit vlees. Bekijk hier het volledige assortiment Mono Proteïne blikvoedingen voor de hond.
Wil je jouw viervoeter liever geen natvoeding geven? Dan kun je ook kiezen voor een supplement als topper over de voeding. De Riverwood Noorse Zalmolie is een voedingssupplement dat geschikt is voor zowel honden als katten. De sterke geur van de zalmolie kan aanzetten tot eten. Daarnaast is de Noorse Zalmolie ook rijk aan onverzadigde omega-3 vetzuren, welke de huid en vacht extra ondersteunen.
We hebben eerder blogartikelen geschreven met tips voor kieskeurige honden en katten. Tips voor moeilijk etende honden vind je hier en in deze blog vind je tips voor moeilijk etende katten.
- Geef kleinere porties voeding en verdeel deze gedurende de dag
Een goede tip is om de maaltijden van jouw hond of kat te verdelen over drie of vier porties per dag, in plaats van één of twee grote voermomenten per dag. Kleinere porties helpen het dier namelijk zijn voedsel beter te verteren en de energie uit de voedingen beter op te nemen. Hierbij is het belangrijk dat er niet meer dan zes uur tussen de maaltijden zit.
- Geef verantwoorde tussendoortjes
Veel tussendoortjes bevatten veel calorieën. Deze snacks kunnen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voedingen van jouw hond of kat. Kies echter wel voor gezonde snacks. Gezonde snacks bevatten natuurlijke ingrediënten en geen toegevoegde suikers of zout. Bekijk hier het assortiment gezonde beloningssnacks en natuurlijke kauwsnacks voor honden van Riverwood.
- Laat het dier in beweging blijven
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om lichaamsbeweging aan te bevelen voor een hond of kat die moet aankomen. Lichaamsbeweging zorgt er namelijk juist voor dat je calorieën verbrandt, toch? Hoewel dat waar is, is lichaamsbeweging juist gunstig omdat het een magere hond of kat helpt om spiermassa op te bouwen. Als extra bonus zal de verhoogde activiteit hun eetlust verhogen. Daarnaast is beweging goed voor de spijsvertering. Let er hierbij wel op dat er minimaal 30 minuten tussen het eten en de beweging zit.
Wil je jouw hond of kat meer laten bewegen? Houd er dan rekening mee dat je dit rustig moet opbouwen om blessures te voorkomen als het dier extra beweging niet gewend is.
- Weeg jouw huisdier regelmatig
Het wekelijks wegen van jouw hond of kat is een goed hulpmiddel om het gewicht van jouw huisdier in de gaten te houden. Het geeft een goed beeld of het dier in de loop der tijd is aangekomen, afgevallen of op gewicht is gebleven.
- Houd een voerdagboek bij
Door het bijhouden van een voerdagboek ben je je bewust van alle voeding die jouw huisdier op een dag binnen krijgt. Daarnaast kun je in achterhalen of de strategie met betrekking tot het laten aankomen van jouw viervoeter wel of niet werkt. Als het gewicht van het dier bij de volgende weging verandert - gewichtstoename of -afname – kun je terugkijken naar de aantekeningen om te zien wat er is gebeurd.
Met bovenstaande tips kun je samen met jouw viervoeter aan de slag om te zorgen dat hij weer een gezond gewicht krijgt!
Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.