Iedere hond heeft wel eens jeuk waardoor hij of zij zichzelf krabt. Dit is normaal gedrag. Maar wanneer een hond zichzelf overmatig krabt, bijt of likt moet er een belletje gaan rinkelen. Krabben is gelukkig geen ziekte op zich; het is een symptoom. Maar waarom heeft jouw hond jeuk? En wat moet je doen om het op te lossen, of nog beter; hoe voorkom je de jeuk? Lees in onderstaande blog de meest voorkomende oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden.
Symptomen van huid- en vachtproblemen
Jeuk is, onder andere, een symptoom van een allergische reactie of huidaandoening. Een hond die overmatig krabt valt natuurlijk op, maar er zijn ook nog andere symptomen die duiden op huid- en vachtproblemen. Heeft je hond kale plekken, een schilferige, rode of geïrriteerde huid? Verhaart hij/zij overmatig? Heeft hij/zij een dikke, vettige huid? Of ruikt de vacht van jouw hond niet fris? Dit zijn allemaal voorbeelden van huid- en vachtproblemen die erop kunnen duiden dat jouw hond (letterlijk) niet lekker in zijn vel zit. Het is belangrijk om erachter te komen wat nou precies de jeuk bij jouw hond veroorzaakt om erger te voorkomen.
Meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden
Helaas is jeuk een algemeen symptoom dat bij veel aandoeningen voorkomt. Het is ontzettend lastig te achterhalen waarom jouw hond nou precies jeuk heeft. Onderstaand sommen we de meest voorkomende oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden voor je op:
Verharen
Honden die in de rui zijn kunnen veel jeukklachten laten zien. Losse haren die in de vacht van jouw viervoeter blijven hangen kunnen gaan kriebelen en dit veroorzaakt jeuk. Zorg ervoor dat je jouw hond in de ruiperiode regelmatig borstelt en breng hem/haar tijdig naar een trimmer.
Vlooien
Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik. Vlooien zijn goed te behandelen, maar zijn wel hardnekkig. Het is belangrijk om niet alleen de hond zelf te behandelen, maar ook de omgeving waarin hij leeft grondig te reinigen. Slechts 5% van de vlooien zijn namelijk maar zichtbaar op jouw huisdier, de overige 95% bevindt zich in de omgeving in bijvoorbeeld de vorm van eitjes.
Mijten, schimmels en andere (bacteriële) infecties
Heeft jouw hond kale plekken, huidschilfers en/of jeuk en wordt dit niet duidelijk veroorzaakt door de rui of ongedierte? Laat jouw hond dan bij de dierenarts controleren op mijten, schimmels en andere (bacteriële) infecties. Door een afkrabsel van de huid te laten nemen kan een dierenarts specifieker zien welke vorm van huidinfectie jouw hond heeft en aan de hand daarvan een geschikt behandelplan opstellen. Niet iedere huidinfectie wordt op dezelfde manier behandeld, maar vaak is een infectie op te lossen met een speciaal voorgeschreven shampoo of zalf dat in een erger stadium aangevuld wordt met een antibioticakuur.
Voedselallergie of -intolerantie
Een ander veelvoorkomend probleem is dat honden jeuk kunnen krijgen van voeding. Honden kunnen namelijk een intolerantie ontwikkelen voor bijvoorbeeld bepaalde eiwitbronnen (in de meeste gevallen zijn dit kip en rund), zuivelproducten, soja, granen en/of gluten en ei. Naast jeuk zijn ook maag- en darmproblemen symptomen van een voedselallergie of -intolerantie. Goede voeding is essentieel voor een gezonde huid en vacht van jouw hond en is in ieder geval vrij van conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen. Waar goede voeding nog meer aan moet voldoen lees je in deze blog.
Ook bij een voedselallergie of -intolerantie is het lastig om te achterhalen waar jouw hond precies op reageert. Wanneer je zelf een idee hebt waar jouw hond op reageert (bijvoorbeeld omdat hij een bepaalde voeding krijgt waar hij van krabt of overduidelijk meer krabt na het krijgen van een snack met een bepaalde eiwitbron), kun je een eliminatiedieet volgen. Dit houdt in dat je gedurende een periode bepaalde eiwitbronnen en/of andere voedselallergenen vermijdt in het dagelijkse menu van jouw viervoeter. Let er hierbij ook op dat je geen snacks aan jouw hond geeft die deze voedselallergenen bevatten. Wanneer je overstapt op een andere voeding is het belangrijk om geduld te hebben én te houden. Het duurt namelijk zo’n zes tot acht weken totdat het maag- en darmstelsel van een hond gewend is aan nieuwe voeding en je dus resultaat ziet.
Het is belangrijk om bij een eliminatiedieet hypoallergene voeding te voeren. Er wordt in gevallen van huid- en vachtproblemen vaak gekozen voor hypoallergene voeding op basis van vis. Voeding op basis van vis bevat een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren, die van belang zijn voor de algehele gezondheid van jouw viervoeter maar daarnaast ook bijdragen aan een gezonde huid en vacht. De Riverwood Adult Zalm & Witvis met Haring variant bestaat uit drie unieke, hypoallergene eiwitbronnen die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren en is daarmee een uitermate geschikte voeding voor honden met huid- en vachtproblemen. Wil je je hond verantwoord verwennen? Bekijk dan hier het assortiment hypoallergene kauwsnacks van Riverwood.
Heb je geen idee waar jouw hond op reageert? Dan is het aan te raden om naar een dierenarts te gaan. Een dierenarts kan bloed van jouw hond afnemen en aan de hand daarvan een allergiescreening uitvoeren. Op basis van de uitslag van de allergiescreening kun je een voeding kiezen die vrij is van de allergenen waar jouw hond op reageert.
Omgevingsallergie/atopie
Naast de bovengenoemde oorzaken is het ook mogelijk dat een hond een overgevoeligheid heeft voor stoffen in de lucht. Dit noem je ook wel een omgevingsallergie of atopie. Vaak uit dit zich bij honden in de vorm van jeuk onder de poten of op zijn kop. Deze overgevoeligheid is in veel gevallen seizoensgebonden en kun je vergelijken met hooikoorts, zoals wij mensen dit kennen. Zo kunnen honden bijvoorbeeld reageren op bepaalde bomen, planten, distels of grassoorten. Het is zelfs mogelijk dat een hond overgevoelig is voor huisstofmijt. Klachten die horen bij een omgevingsallergie/atopie ontstaan bij honden meestal al op jonge leeftijd.
Ook in het geval van een omgevingsallergie/atopie kan een dierenarts bloed van jouw hond afnemen en een allergiescreening doen. Een hond kan helaas niet genezen van een omgevingsallergie/atopie. Wel is behandeling mogelijk, maar deze behandeling heeft als doel de klachten onder controle te krijgen zodat de hond een zo goed als mogelijk jeukvrij en prettig leven kan hebben. Een voorbeeld van een behandeling is immunotherapie, dat ook wel desensibilisatie genoemd wordt. Dit houdt in dat er gedurende een langere tijd allergenen in gecontroleerde hoeveelheid bij de hond toegediend worden, om zo het immuunsysteem van de hond langzaam te laten wennen aan de stoffen. Op deze manier wordt de hond uiteindelijk minder gevoelig.
Is jeuk altijd op te lossen?
Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom een hond zich krabt of huid- en vachtproblemen heeft. Het kan dan ook een enorme puzzel zijn om de echte oorzaak van jeuk te achterhalen. Gelukkig is er eigenlijk altijd wel een oplossing om jeuk in ieder geval onder controle te krijgen of zelfs helemaal op te lossen. Houd er echter wel rekening mee dat het achterhalen van de oorzaak van jeuk een lang traject kan zijn dat veel tijd, moeite en geld kan kosten. Kom je er zelf niet uit of heb je twijfels? Ga dan altijd naar een dierenarts. Zij zijn tenslotte de enige die een medische diagnose mogen vaststellen én kunnen behandelen.
Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.