Vaak associëren we kwijlen met een hongerige hond die zijn ogen heeft gericht op zijn voerbak met smakelijke voeding. Hoewel de ene hond meer kwijlt dan de andere hond, is overmatig kwijlen bij een gezonde hond niet de bedoeling. Kwijlt jouw hond ineens meer dan dat hij normaal doet? Dan moet er een belletje gaan rinkelen. In onderstaande blog lees je meer over verschillende oorzaken van kwijlen en hoe je overmatig kwijlen kunt voorkomen.

 

 

Kwijlt iedere hond?

Of je hond nou kwijlt bij het zien van iets lekkers of wanneer hij het erg warm heeft; de meeste honden kwijlen. Dit is dan ook heel normaal. Kwijlen treedt op wanneer er te veel speeksel ophoopt in de bek van de hond en het tussen de lippen uitloopt. Echter kwijlt de ene hond wel meer dan de andere. Een aantal rassen (met name grotere hondenrassen met grote wangen en hanglippen) staan erom bekend dat ze meer kwijlen dan andere rassen.

Kwijlt jouw hond meer dan dat hij normaal doet? Dan kan dat betekenen dat er een onderliggend probleem is. Het is belangrijk om te achterhalen waar het overmatig kwijlen vandaan komt en, als dit een medische oorzaak heeft, het probleem aan te pakken.  


Wat kan overmatig kwijlen veroorzaken?

Mogelijke oorzaken van overmatig kwijlen van jouw hond zijn:

  • Gebitsaandoeningen; bijvoorbeeld gingivitis (ontsteking van het tandvlees), parodontitis (ontsteking rondom de tanden), een opeenhoping van tandsteen op de tanden, een gebroken tand en rotte tanden.
  • Een vreemd voorwerp zoals een stuk plastic of hout dat vastzit in het gehemelte of tussen de tanden.
  • Misselijkheid; wanneer een hond zich ziek voelt kan hij overmatig gaan kwijlen. Dit gaat meestal gepaard met braken en een verminderde eetlust. Wagenziekte kan ook een oorzaak van de misselijkheid zijn.
  • Een massa in de bek van jouw hond; dit kan een tumor zijn of een goedaardig gezwel zoals een tandvleespuist of wrat.
  • Giftige stoffen; sommige giftige stoffen (bijvoorbeeld afkomstig van (kamer)planten, padden of herfstvruchten) kunnen leiden tot een plotselinge en duidelijke toename van kwijlen.
  • Ook mondzweren kunnen een hond flink laten kwijlen. Deze ontstaan bijvoorbeeld doordat een hond iets heeft gegeten wat hij niet had mogen eten of door een ziekte zoals nierfalen.
  • Tot slot kan stress een oorzaak zijn van overmatig kwijlen.

Andere oorzaken van gebitsaandoeningen bij honden

De meeste hondeneigenaren gaan ervan uit dat een hond zal stoppen met eten wanneer er iets niet in orde is met zijn gebit. Helaas is dit zelden het geval. De meeste honden zullen, ondanks dat zij er veel ongemak aan ondervinden, blijven eten. De eetlust van een hond kan wél verminderen en ook kan een hond zijn harde brokken laten staan, maar bijvoorbeeld wel natvoer willen eten. 

Naast een verandering in eetlust en overmatig kwijlen, zijn er ook nog andere symptomen die kunnen duiden op een gebitsaandoening bij jouw hond. Verkleurde tanden, een stinkende adem, trager eten, helderrood tandvlees of kauwen aan één kant van de bek zijn voorbeelden van deze symptomen.

 

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn hond een gebitsaandoening heeft?

Wanneer je vermoedt dat jouw hond een gebitsaandoening heeft dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een afspraak wordt gemaakt bij de dierenarts. Een dierenarts kan een gebitscontrole doen zodat hij kan vaststellen of de hond gebitsproblemen heeft. Deze onderzoeken vinden vaak plaats onder sedatie of narcose. Ook kan het voorkomen dat er röntgenfoto’s van het gebit worden gemaakt.

Na het vaststellen van de diagnose is het belangrijk dat een gebitsaandoening snel wordt behandeld. Vaak bestaat een behandeling uit een professionele gebitsreiniging waarbij onder het tandvlees de tandplak en tandsteen worden verwijderd. Indien nodig worden ook de losse/rotte tanden en kiezen getrokken.

Aanvullend op de gebitsreiniging of chirurgische ingrepen kunnen antibiotica, pijnstillers en/of ontstekingsremmers nodig zijn.

 

Hoe kan ik een gebitsaandoening voorkomen bij mijn hond?

Hoewel sommige honden een hoger risico hebben op het krijgen van gebitsaandoeningen (met name oudere honden, honden met een korte snuit en kleine honden), kun je de gebitsgezondheid van je hond aanzienlijk verbeteren door het volgen van een paar eenvoudige stappen:

  • Poets de tanden van jouw hond regelmatig met een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta. Begin hier al op jonge leeftijd mee, zodat jouw hond kan wennen aan het tandenpoetsen.
  • Laat regelmatig het gebit van jouw hond controleren door een dierenarts en laat het gebit wanneer nodig dan ook reinigen.
  • Overweeg het voeren van harde brokken in plaats van natvoer. Riverwood heeft een ruim assortiment aan hypoallergene, krokante droogvoedingen. Bekijk hier ons assortiment droogvoedingen.
  • Geef jouw hond regelmatig een kauwsnack. Een snack waar de hond een langere tijd op moet kauwen zorgt ervoor dat het tandplak van de tanden af schuurt. Bekijk hier ons assortiment aan natuurlijke kauwsnacks.

 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met bovenstaande tips voor dagelijkse gebitsverzorging kun je hoge dierenartskosten besparen en zorg je ervoor dat jouw hond een stralend gebit krijgt én houdt!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.