Ieder hondenbaasje heeft er wel eens mee te maken gehad: je zit lekker op de bank en ineens dringt er een vieze lucht je neus binnen. Jouw lieve viervoeter die trouw naast je ligt te slapen heeft een scheet gelaten. Net als mensen laten honden af en toe een scheet en in de meeste gevallen kan dit absoluut geen kwaad. Winderigheid is een normaal symptoom van het spijsverteringsstelsel dat iets verwerkt wat een hond heeft gegeten, maar te veel winderigheid kan in verband worden gebracht met bijvoorbeeld een slecht dieet of een onderliggende gezondheidstoestand. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over winderigheid bij honden en geven we je een paar tips hoe je nare luchtjes bij jouw viervoeter kunt beperken.
Waardoor laat een hond overmatig scheten?
Winden laten is normaal en houdt rechtstreeks verband met de verteerbaarheid van het voedsel dat een hond eet. Een scheet is simpelweg gas dat vrijkomt bij het verteringsproces van voedsel. In de meeste gevallen merken wij mensen daar weinig van, maar het kan zijn dat een hond ineens veel meer scheten laat dan dat hij normaal doet. Deze scheten kunnen ook behoorlijk stinken. Omdat er verschillende oorzaken zijn van overmatig scheten laten, is het belangrijk om te onderzoeken wat er in de buik van jouw hond gaande is en wellicht niet helemaal goed gaat. We sommen hieronder de meest voorkomende oorzaken van winderigheid bij honden voor je op:
Slecht verteerbaar voer
Wanneer het dagelijkse menu van een hond bestaat uit kwalitatieve, gezonde en uitgebalanceerde voeding laat een hond over het algemeen weinig (stinkende) scheten. Dat komt omdat de verteerbaarheid van deze voeding hoog is. Krijgt jouw hond een kwalitatief minder goed dieet dan zal hij meer problemen ervaren met het verteren daarvan. Een gevolg van verteringsproblemen is meer gasvorming en dus ook meer (stinkende) scheten. Onder kwalitatief minder goede voeding verstaan we voeding met een lagere voedingswaarde en veel loze vulmiddelen, zoals bijvoorbeeld granen. Eerder schreven we een blog over het verschil tussen kwalitatief goede en minder goede diervoeding, deze blog lees je hier.
Krijgt jouw hond wel eens wat kliekjes van tafel of is het een echte alleseter en kan hij het niet laten om eten dat hij op straat gevonden heeft te laten liggen? Dat kan ook een oorzaak zijn van de stinkende scheten van jouw hond. Eten dat voor mensen bedoeld is bevat vaak te veel vet, zetmeel, zout en granen voor honden. Jouw hond kan hier dus wel degelijk last van krijgen. Geef een hond dus liever geen menseneten maar kies voor een kwalitatief hoogwaardige voeding.
Voedselallergie of -intolerantie
Het komt regelmatig voor dat honden een voedselallergie of -intolerantie hebben. Dit houdt in dat zij (een) bepaalde eiwitbron(nen) niet of slecht kunnen verdragen. De meest voorkomende voedselallergieën of -intoleranties bij honden zijn kippeneiwit en rundereiwit, maar ook intoleranties voor bijvoorbeeld granen en gluten komen regelmatig voor. Een voedselallergie of -intolerantie bij een hond uit zich vaak in darmproblemen met, je raadt het waarschijnlijk al, winderigheid tot gevolg. Daarnaast zijn huid- en vachtproblemen met jeuk en overmatig krabben als gevolg ook kenmerken van een voedselallergie of -intolerantie. Wanneer je een vermoeden hebt dat jouw hond ergens overgevoelig voor is, is het belangrijk om te achterhalen waar de hond precies op reageert. Een aangepast dieet of overstappen op andere voeding zal nodig zijn om de klachten te verhelpen.
Hypoallergene voeding kan een oplossing bieden voor honden met een voedselallergie of -intolerantie. Je leest hier meer over wat hypoallergeen hondenvoer precies is.
Verandering van voeding
In de meeste gevallen is niet verstandig om een hond zomaar over te zetten op ander hondenvoer. Een plotselinge verandering van het dagelijkse dieet van jouw viervoeter kan winderigheid veroorzaken. De kans is namelijk groot dat het nieuwe hondenvoer andere ingrediënten bevat welke op een andere manier verteerd worden in het lichaam, vergeleken met het oude voer dat de hond gewend was om te krijgen. Wil je jouw hond overzetten op ander hondenvoer? Zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier doet.
In deze blog lees je meer over het op de juiste manier overstappen naar ander hondenvoer.
Schrokken
Wanneer honden zó enthousiast worden van het heerlijke voer dat zij krijgen (wat wij bij Riverwood heel goed kunnen begrijpen 😉), kan het zijn dat ze te gulzig worden met eten en gaan schrokken. Door het te snel willen eten krijgt de hond onbedoeld veel lucht binnen. Deze lucht moet er ook weer uit en dit leidt tot meer scheten. Om schrokken te voorkomen is het belangrijk dat de hond zijn eten in een rustige omgeving krijgt. Het voer verdelen over meerdere kleine porties kan ook helpen om schrokken te beperken. Heb je meerdere honden? Zorg er dan voor dat je de honden afzonderlijk van elkaar voert. Het kan namelijk zijn dat de honden zich opgejaagd voelen tijdens het eten, omdat ze bang zijn dat anders de andere hond het voer afpakt óf omdat ze hopen dat ze zelf nog wat extra’s kunnen halen uit de andere voerbak. Een andere oplossing is een anti-schrokbak. Met een anti-schrokbak moet een hond beter zijn best doen om het voer uit de bak te krijgen en hierdoor zal hij rustiger gaan eten. Anti-schrokbakken zijn verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken.
Genetische aanleg
Ondanks dat alle honden wel eens scheten laten, hebben sommige rassen daar simpelweg meer aanleg voor. Honden met platte snuiten (zoals bijvoorbeeld Boxers, Bulldogs, Mopshonden en Cavalier King Charles Spaniels) krijgen meer lucht binnen tijdens het eten dan andere honden. Hierdoor kunnen ze meer scheten laten. Doordat dit genetisch bepaald is, is het lastiger om dit aan te pakken. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat een hond met een platte snuit rustig eet en gebruik daarvoor de tips die we hierboven hebben benoemd.
Ziekte of ouderdom
Wanneer een hond regelmatig scheten laat kan dit ook betekenen dat er iets met zijn gezondheid niet in orde is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (darm)infectie of een wormenbesmetting. Bij oudere honden kunnen spijsverteringsproblemen sneller voorkomen, waardoor ze ook meer scheten kunnen laten.
Een goede graadmeter om de spijsvertering van een hond in de gaten te houden is door zijn ontlasting goed te controleren. We weten het; dit is niet het meest smakelijke klusje, maar de drol van een hond zegt wel veel over zijn gezondheid. De drol van een gezonde hond is stevig en kun je dan ook makkelijk oprapen. Hoe je het ook wendt of keert; een hondendrol ruikt nooit fris, maar merk je een plotselinge verandering in bijvoorbeeld de structuur, kleur of geur dan kan dit betekenen dat er iets mis is.
Heb je het vermoeden dat de overmatige winderigheid van jouw hond iets te maken heeft met een ziekte of merk je een plotselinge verandering? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond zo vaak scheten laat?
De algehele gezondheid van een hond staat in verhouding met een goede darmwerking. Voldoende lichaamsbeweging is daar een essentieel onderdeel van en bevordert bovendien een goede spijsvertering. Ga dus vooral lekker met jouw trouwe viervoeter op avontuur!
Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen is het normaal dat een hond af en toe een scheet laat, maar met bovenstaande tips kun je overmatig winderigheid zeker beperken. Zorg er dus voor dat je jouw hond kwalitatief goede voeding geeft (waarbij de hond dus ook geen etensresten van tafel meer krijgt), sluit eventuele voedselallergieën of -intoleranties die winderigheid bij honden kunnen veroorzaken uit, let op met verandering van voeding, probeer schrokken te voorkomen of te beperken en laat jouw hond controleren door een dierenarts als je vermoedt dat de winderigheid wordt veroorzaakt door eventuele ziektes. Eindstand: een blije hond maar ook zeker een blij baasje! 😉
Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij overstappen op Riverwood en jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen? Beantwoord hier dan enkele vragen, kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past en bestel direct een voordelig proefpakket!