Welk voer moet ik kiezen voor mijn hond of kat?
Iedereen begrijpt dat er een directe relatie bestaat tussen wat we eten en onze gezondheid. Gezond eten draagt bij aan een goede gezondheid en kan helpen om de kans op bepaalde ziektes te verkleinen. Ook bij onze huisdieren geldt dat gezonde voeding van goede kwaliteit veel problemen kan helpen voorkomen, en van invloed kan zijn op de algehele gezondheid van het dier.
Honden en katten zijn van nature echte vleeseters (carnivoren). Gezonde hondenvoeding hoort volgens ons daarom een hoog vleesgehalte te hebben, en graanarm of liever nog geheel graanvrij te zijn. Naast vlees, hebben honden ook behoefte aan plantaardige ingrediënten. In de vrije natuur jagen wolven daarom op dieren die planten eten (grazen). Als zij hun prooi eenmaal te pakken hebben, wordt het hele dier (inclusief het maag-darmkanaal) opgegeten waardoor ze ook veel plantaardige voedingsstoffen binnenkrijgen. De spijsvertering van de hond kan dit prima verwerken, ze hebben namelijk relatief lange darmen voor een carnivoor.
Katten hebben meer behoefte aan dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Deze eiwitten halen ze voornamelijk uit spiervlees. Orgaanvlees behoort niet tot het natuurlijke menu van een kat. Zowel het gebit als het spijsverteringssysteem van een kat zijn volledig aangepast aan de carnivore levensstijl van je kat. Een hond kan theoretisch wel leven op kattenvoer, maar een kat kan niet overleven op uitsluitend hondenvoer. In tegenstelling tot een kat, kan het lichaam van een hond namelijk wel zelf Taurine aanmaken. Om deze stof aan te kunnen maken, heeft een hond behoefte aan hoogwaardige eiwitten (vlees). Omdat het lichaam van een kat zelf geen Taurine kan aanmaken, is het noodzakelijk om Taurine toe te voegen aan onze kattenvoeding. Aan hondenvoeding wordt over het algemeen geen Taurine toegevoegd (omdat het lichaam dit zelf aan kan maken met methionine en cystine), zou je een kat hondenvoeding geven, dan krijgt het dier een taurinetekort waardoor allerlei vervelende klachten kunnen ontstaan.
In een gezonde voeding voor zowel kat als hond, horen kunstmatige geur-, kleur of smaakstoffen wat ons betreft niet thuis. Hetzelfde geldt voor kunstmatige conserveringsmiddelen, ook die horen niet thuis in kwalitatief hoogwaardige voeding voor honden of katten.
Hondenbrokken vergelijken
Er zijn mensen die ervoor kiezen om zelf honden- of kattenvoer te maken. Als je hiervoor kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle belangrijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aan de voeding worden toegevoegd. Je moet dus weten wat je doet om te voorkomen dat je hond of kat belangrijke voedingsstoffen mist in zijn dagelijkse maaltijden. Het is voor de meeste baasjes veel gemakkelijker om te kiezen voor onze kant en klare Riverwood producten. Al onze recepten zijn namelijk compleet en uitgebalanceerd en bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen die je huisdier nodig heeft voor een gezond leven. Zo weet je zeker dat jouw hond niets tekort komt.
Er zijn tegenwoordig heel veel merken diervoeding op de markt, en tussen deze merken zijn de kwaliteitsverschillen erg groot. Wat het eerste opvalt zijn de prijsverschillen, voeding van een hoge kwaliteit lijkt in eerste instantie wellicht duurder dan een voeding van lagere kwaliteit. Door gebruik te maken van goedkope grondstoffen zoals granen of een laag vlees aandeel, kan een voer goedkoper worden geproduceerd, en dus goedkoper worden verkocht. Het nadeel van goedkoop hondenvoer is de lagere voedingswaarde. In de praktijk betekend dat je bij een goedkope voeding veel meer brokken nodig hebt om aan de benodigde dagelijkse voedingswaarde te komen. Kwalitatief hoogwaardige voeding zoals Riverwood heeft wellicht een hogere prijs, maar hoeft in dagelijks gebruik absoluut niet per se duurder te zijn dan een goedkoop product. Door gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen is de verteerbaarheid van Riverwood een stuk hoger waardoor er veel meer voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen en er dus minder onverteerd voer weer wordt uitgescheiden door het lichaam. Er wordt dan ook aanzienlijk minder ontlasting geproduceerd. Ook hoef je in vergelijking dagelijks minder voer te geven aan je hond om toch in alle noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien. Hierdoor doe je dus langer met een verpakking, en ziet een prijsvergelijking op basis van de benodigde dagelijkse portie er ineens heel anders uit.
Uiteraard zijn de voedingsbehoeften van onze huisdieren heel verschillend. De dagelijkse hoeveelheid is erg afhankelijk van de soort, het ras, de leeftijd, de leefomstandigheden en de mate van activiteit. Een actieve volwassen Ierse wolfshond heeft bijvoorbeeld heel andere voedingsbehoeften dan een gezellige huis-tuin-en-keuken kat die de het liefst de hele dag ligt te slapen. Op de achterkant van onze verpakkingen (en op de product pagina's in onze shop) vind je de voedingstabellen met daarin de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van onze voeding voor jouw huisdier. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op gemiddelden, en per dier afhankelijk van bijvoorbeeld de mate van activiteit.
De smaak van het voer is uiteraard ook belangrijk. Wat de ene hond lekker vindt, kan de andere hond juist laten staan. Smaken verschillen, net als bij mensen. Soms is het een kwestie van proberen om uit te vinden welke voeding het best past bij jouw hond of kat..
Wanneer je wilt overstappen naar een nieuwe voeding, is het belangrijk om dat niet in één keer, maar geleidelijk te doen. Te snel wisselen van voer kan namelijk leiden tot spijsverteringsklachten. Wij adviseren om in ongeveer tien dagen over te stappen naar de nieuwe voeding op de volgende manier. Op de eerste dag geef je je dier 90% van het 'oude' merk, en 10% Riverwood. Op de tweede dag wordt de verhouding 80% oud merk en 20% Riverwood, daarna 70 – 30, 60 – 40 en zo verder totdat het dagelijkse menu van je hond voor 100% uit Riverwood bestaat.
Wij adviseren om niet te vaak te wisselen van voer. Variatie is voor dieren lang niet zo belangrijk als voor mensen. Een huisdier kan onze producten prima langdurig eten waardoor variëren in principe niet nodig is.
Droogvoer of natvoer, wat is beter?
Het geven van natvoer (ook wel blikvoer genoemd) of droogvoer, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Beide varianten hebben zo hun eigen voordelen. Natuurlijk hoef je niet specifiek een keuze te maken tussen droogvoer of natvoer, je kunt de twee soorten ook heel goed combineren.
Droogvoer zijn brokken waarbij tijdens de bereiding bijna al het water eruit is gehaald. Het vochtpercentage bij droogvoer ligt onder de 10%. Het grote voordeel hiervan is dat de producten veel langer houdbaar zijn dan natvoer wanneer je de verpakking eenmaal geopend hebt.
Een groot voordeel van natvoer, voor zowel honden als katten, is het feit dat er zo veel water in natvoer zit. Vooral wanneer de vochtopname gestimuleerd moet worden is dit handig, bijvoorbeeld bij honden en katten met blaasproblemen of nierklachten. Zonder dat ze veel extra hoeven te drinken krijgen ze toch meer vocht binnen.