Vandaag de dag zijn er ontzettend veel verschillende merken hondenvoer verkrijgbaar. Voor veel mensen kan het dan ook moeilijk zijn om te bepalen welk merk voeding het beste is voor hun huisdier. Alle hondenvoedingen die in Europa worden verkocht moeten voldoen aan verschillende strenge kwaliteitseisen (van het FEDIAF: The European Pet Food Industry). Dit betekent dat alle hondenvoedingen waarbij op de verpakking vermeld staat dat dit complete voedingen zijn, alle nutriënten bevatten die jouw hond nodig heeft. Toch zitten er binnen verschillende merken hondenvoer behoorlijk wat kwaliteitsverschillen. Het is dan ook de kunst dat je je niet laat misleiden door mooie plaatjes en pakkende marketingteksten, maar dat je naar de samenstelling van de producten kijkt en leert hoe je deze het beste kunt beoordelen. In deze blog geven we je tips hoe je kritischer kunt kijken naar de samenstelling van hondenvoedingen.
Ingewikkelde termen
Dat er op verpakkingen van artikelen veel lastige termen staan, zal waarschijnlijk niemand verbazen. Hetzelfde geldt voor verpakkingen van hondenvoedingen. Toch zit hierin wel degelijk verschil. Hoewel het hondenvoer van budgetmerken ook een complete voeding is en aan alle kwaliteitseisen voldoet, zitten in deze voedingen vaak alleen de basis- en minimumvereisten aan voedingsstoffen en ingrediënten. Diervoedingfabrikanten proberen dit in de samenstellingen een beetje mooier te maken dan het is, waardoor ze gebruik maken van, je raadt het al: lastige termen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een gesloten declaratie. Dit houdt in dat de ingrediënten zijn gegroepeerd en niet apart worden vermeld in de samenstelling van het product. Er worden geen percentages of precieze informatie over de ingrediënten gegeven. Dit maakt het voor huisdiereigenaren onduidelijk en moeilijk te achterhalen wat zij hun viervoeters nou eigenlijk geven. Hieronder leggen we een paar van deze termen uit:
Vlees en dierlijke bijproducten
Dit is een vage term die het moeilijk maakt om te weten wat er precies in het voer zit. Dierlijke bijproducten worden in de EU-wetgeving aangegeven als ingrediënten die niet bedoeld zijn voor menselijke consumptie. Hoewel er spier- of orgaanvlees in het voer kan zitten, is dit niet gegarandeerd het geval. Het vlees kan elke combinatie van slachtafval zijn, waarbij het zelfs kan voorkomen dat er veren, klauwen of hoeven, botten en snavels in het voer verwerkt worden. Daarnaast is het niet duidelijk welke eiwitbron er wordt gebruikt in de voeding. Zeker voor de baasjes van honden met een gevoelig maagdarmstelsel of een voedselallergie of -intolerantie kan deze onduidelijkheid erg vervelend zijn. De fabrikant kan onder de term ‘vlees en dierlijke bijproducten’ elke mogelijke combinatie van vlees en dierlijke bijproducten gebruiken en kan het recept ten allen tijde wijzigen.
Granen en plantaardige bijproducten
Veel fabrikanten verwerken granen in hun hondenvoedingen als koolhydraatbron. Voeding met een hoog percentage aan graanproducten is in grote hoeveelheden niet gezond voor een huisdier. Honden zijn namelijk niet in staat om grote hoeveelheden graanproducten te verteren. Dit resulteert in meer ontlasting, omdat het lichaam niet alle voedingsstoffen uit de granen kan opnemen en verteren. Daarnaast komt het regelmatig voor dat er in hondenvoedingen niet vermeld wordt welk soort graan is gebruikt (bijvoorbeeld gerst, tarwe of haver). Als jouw hond een graan- of glutenintolerantie heeft, kan het lastig te achterhalen zijn of de voeding voor jouw huisdier geschikt is of niet. Voorbeelden van plantaardige bijproducten zijn tarwegluten of maisgluten.
Andere ingrediënten die je beter kunt vermijden in hondenvoeding
Naast bijproducten zijn er ook andere ingrediënten die fabrikanten toevoegen aan hondenvoeding welke je beter kunt vermijden. Eén van deze ingrediënten is suiker. Suiker dat afkomstig is uit een koolhydraatbron (bijvoorbeeld een graansoort, aardappelen of peulvruchten) is niet schadelijk voor honden, maar wanneer suiker op de ingrediëntenlijst staat betekent dit dat het is toegevoegd aan de voeding. Toegevoegde suiker hoort niet thuis in een gezonde hondenvoeding. Suiker onttrekt het lichaam namelijk van vitamines en mineralen, omdat er voedingsstoffen nodig zijn voor de verwerking van suiker. Daarnaast zorgt suiker voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Te veel suikers kunnen tot slot bijdragen aan overgewicht, gebitsaandoeningen en in het ergste geval zelfs diabetes.
Een ander voorbeeld is zout, ook wel natrium of chloride genoemd. Hiervoor geldt hetzelfde: als je deze termen spot in de ingrediëntenlijst van de voeding voor jouw hond, kan je beter een andere voeding voor jouw viervoeter zoeken. Zout kan namelijk aan producten worden toegevoegd om de smaak te verbeteren. Teveel zout in een hondenvoeding kan echter leiden tot een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, zoals een hogere bloeddruk en hartaandoeningen. Ook is teveel zout slecht voor de nieren van een hond.
Tot slot moet er een belletje gaan rinkelen als je de term “kunstmatige geur-, kleur- en/of smaakstoffen’ in de ingrediëntenlijst van de voeding van jouw hond ziet staan. Helaas kunnen fabrikanten chemicaliën in hondenvoer stoppen om de smaak, de geur en de kleur van het brokje aan te passen. Deze chemicaliën voegen geen voedingswaarde toe, waardoor de hond er niks mee kan en het dus overbodig is in hondenvoer.
Waar moet goed hondenvoer dan wel aan voldoen?
Wanneer honden voeding krijgen die bovengenoemde ingrediënten bevatten, lopen zij op langere termijn een groter risico op het krijgen van verschillende gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld huid- en vachtproblemen, slechte ontlasting of spijsverteringsproblemen). Het voeren van kwalitatief goede voeding ondersteunt het immuunsysteem van een hond en kan ziekten dus voorkomen.
Bij het uitzoeken van een geschikt merk voeding voor jouw hond is het daarom belangrijk dat je je niet laat misleiden door pakkende marketingteksten, maar dat kijkt naar de ingrediëntenlijst en dat je deze goed kunt beoordelen. Vermijd merken die een gesloten declaratie hanteren in de samenstelling van hun product en ingrediënten als vlees en (dierlijke/plantaardige) bijproducten, suiker, zout en chemische toevoegingen bevatten. Kies liever voor een merk dat open is over welke ingrediënten ze gebruiken in hun voedingen en alle ingrediënten dan ook afzonderlijk weergeeft in de samenstelling van het product.
Goede hondenvoeding bevat alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) in de juiste verhouding welke zijn afgestemd op de totale behoeftes van jouw hond, afgestemd op de levensfase van het dier. Daarnaast worden er bij goed hondenvoer de specifieke eiwitbronnen vermeld. Ook is goed hondenvoer vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en bevat het geen toegevoegde suikers en zouten. Ten slotte bevat goed hondenvoer geen grote hoeveelheden aan graanproducten of andere vulmiddelen.
Extra tip: wist je dat alle ingrediënten die in hondenvoedingen zitten in de samenstelling zijn gerangschikt op afnemende volgorde van gewicht? Dit betekent dat het eerste ingrediënt in de lijst ook het grootste aandeel heeft in de voeding.
Waarom kiezen voor Riverwood hondenvoeding?
Riverwood hondenvoedingen bevatten rond de 50 tot 55% vlees (dit verschilt per variant) dat afkomstig is van drie unieke eiwitbronnen. Vlees is dan ook het eerste ingrediënt in de samenstelling waardoor de hondenvoedingen, mede door het hoge vleesgehalte, een hoge verteerbaarheid hebben. Het vlees dat gebruikt wordt in Riverwood hondenvoedingen is afkomstig van dieren die vrij rond hebben kunnen lopen. Hierdoor hebben zij een dierwaardig bestaan gehad en betere spieren kunnen ontwikkelen en dat heeft weer een gunstig effect op de kwaliteit van het vlees. Daarnaast bevatten Riverwood hondenvoedingen geen granen of aardappels. In plaats daarvan is er gekozen voor gele erwten. Gele erwten hebben namelijk een lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam van de hond afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Naast het hoge vleespercentage als hoofdingrediënt en de gele erwten als koolhydraatbron worden Riverwood hondenvoedingen compleet gemaakt met een selectie van vers fruit, groenten en een rijke melange van krachtige kruiden.
Ben je benieuwd naar de volledige samenstelling (want Riverwood maakt uiteraard gebruik van een open declaratie: je kunt tot in de puntjes lezen wat er in de producten zit!)? Bekijk dan hier het volledige assortiment Riverwood hondenvoedingen.
Lezen is weten
Voor ieder huisdierbaasje dat op zoek is naar een geschikte voeding voor zijn huisdier willen wij dus graag de volgende tip meegeven: draai de verpakking van het hondenvoer eens om en lees de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking goed door. Goed hondenvoer is vrij van dierlijke en plantaardige bijproducten en bevat geen toegevoegde suikers, zouten en chemische toevoegingen. Goede hondenvoeding heeft daarnaast een open declaratie van de ingrediëntenlijst, wat inhoudt dat alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) in de juiste verhouding aanwezig zijn. Ook worden de specifieke eiwitbronnen vermeld.
Het is ontzettend belangrijk dat honden voeding van een hoge kwaliteit krijgen. Uit voeding halen dieren namelijk hun energie. Ook draagt kwalitatief goede voeding bij aan de totale gezondheid van de hond: het zorgt voor een gezonde huid en vacht en een goede spijsvertering.
Ga dus zelf op onderzoek uit bij de zoektocht naar een geschikte voeding voor jouw hond. Hoe cliché het ook klinkt, het is echt waar: lezen is weten!
Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen of twijfel je aan de kwaliteit van een hondenvoeding? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden!
Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.